Hopp til hovedinnhold


«Hæ? Har vi sånne i Trondheim?»

– Det er ikke så mange som er klare over at vi har sykkelambulanser her i byen, sier Arve Rønning til Adressa (krever innlogging).

Det er hele ti år siden sykkelambulansen kom til Trondheim. I ambulansegarasjen bak akuttmottaket på St. Olavs hospital står det to sjokkgule tråsykler ferdig pakket og klare til en hver tid. Likevel blir de bare brukt et par ganger i året.
– Syklene er veldig effektive i folkemengder. Derfor bruker vi de primært på 17. mai og andre store arrangementer i Midtbyen, sier assisterende avdelingsleder ved Ambulansetjenesten i Sør-Trøndelag, Arve Rønning.
Han drar frem den ene sykkelen som står like ved ambulansene, og slår på blålysene. «Vi har både lys og sirener», sier han - smiler - og setter på den hylende sirenen.

Ikke mange som er klare over det

– Det er ikke så mange som er klare over at vi har sykkelambulanser i Trondheim. «Hæ, har vi sånne her i byen?», bruker vi å høre ganske ofte når vi er ute og sykler. Men folk er generelt veldig positive til det, i tillegg til at vi får utrolig god kontakt med publikum når vi er ute. Det er en morsom og annerledes arbeidsdag, sier Rønning.
I bagen bakpå sykkelen har de det samme som utstyret som i en vanlig ambulanse, blant annet hjertestarter, oksygen, medisin og bandasjer.
– Vi er nødt til å ha nok utstyr til at vi kan både undersøke og behandle på stedet, sier Rønning, og peker på utstyrsbagen som veier rundt femten kilo.
Les mer om saken hos Adressa (krever innlogging)