Hopp til hovedinnhold
Norsk gründer har fått idë om å bruke mobiltelefoner som hjertestartere. Foto: Storyblocks.
Norsk gründer har fått idë om å bruke mobiltelefoner som hjertestartere. Foto: Storyblocks.


Gründer-idé: Mobil som hjertestarter

Hva om mobiltelefonen kan brukes som hjertestarter. Denne ideen til Arne Bergby er verdsatt opp til 7,5 milliarder kroner.

Gründeren Arne Bergby har tidligere hatt suksess med Itslearining. Han takket av som øverste leder i Its Learning etter 18 år i 2020. Finansavisen skriver at hans neste gründereventyr i første omgang rettes mot det amerikanske markedet med selskapet Debrifio.

Ideen dukket opp allerede i 2019. På nettsiden Hjertevakten kommer det fram at ideen om å ha med hjertestarteren i innerlomma startet under en old boys-turnering i basketball i Bergen. Det var lagt inn litt opplæring i hjerte- og lungeredning. I forlengelsen av dette diskuterte de diskutere hjertestarter-problematikk med lege til stede. Med det kom ideen om å ta mobiltelefonen i bruk.

Konseptet er en liten enhet man kan ta med seg i vesken. Denne enheten kobles til telefonen med en ladekabel, og via en app skal man da kunne måle pustemønster og hjerterytme. Dette gjøres med hjelp av det som beskrives som dype nevrale nettverk. Tanken er da også at brukeren som utfører livredningen kan levere støt eller sende helsedata til landets aktuelle akuttmedisinske kommunikasjonssentral.

Krever stor spredning

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.