Hopp til hovedinnhold


Gravid fikk ikke ambulanse – tvillinger døde

Helsestasjonen syntes at gravide Zulikah kunne ta tog til sykehuset, ifølge Aftonbladet.

Helsestasjonen nektet gravide Zulikah Habib ambulanse til sykehuset.

I stedet ble hun tvunget til å ta toget. Da hun kom fram var det for sent å redde tvillingene.

– Jeg satt på toget og gråt og gråt, sier hon.

I  juni døde Zulikah Habibs og Jamal Mohameds tvillinger. De skulle vært født nå i høst.

– Det er forferdelig vondt. Særlig ettersom vi lurer på om barna kunne vært reddet om Zulikah hadde fått hjelp tidligere, sier Jamal Mohamed.

Paret har to barn fra før. Da Zulikah kjente ryggsmerter en morgen i juni i år, reagerte hun umiddelbart. Hun var da gravid i uke 23.

– Jag trodde ikke at barna var på vei, men jeg tenkte at det kunne være noe galt, sier hun.

Ba sykepleieren ringe

Hon var sliten og kjente en tyngde nedover. Hun syntes også at det hadde kommet litt vann. Hun gikk til helsestasjonen der det finnes jordmortjeneste, og etter en stund fikk hun treffe en jordmor. Hun sa at Zulikah Habib skulle ringe til Huddinge sykehus.

– Jeg hadde vondt og syntes det var vanskelig å ringe og snakke svensk. Jeg ba henne ringe for meg. Til slutt gikk hun med på det, sier Zulikah Habib.

Jordmoren booket en time på sykehuset. Da samtalen var slutt spurte hun  Zulikah hvordan hun skulle komme seg til sykehuset. Jordmoren lurte på om mannen henns kunne skysse henne.

– Jeg sa at han ikke var hjemme og at vi ikke hadde bil. Jeg ba henne bestille en taxi eller ambulanse, men hun sa jeg kunne dra selv, sier  Zulikah Habib.

Ventet i 30 minutter

Hun sa at det sto et tog inne på perrongen, men klarte ikke løpe. Da hun kom fram var det en halvtime til neste tog. Smerten i ryggen økte.

I mellomtiden forsøkte Jamal febrilskt å få tak i en bil. Til slutt lyktes han og kunne hente Zulika halvveis til sykehuset.

– Hun traff jordmoren på helsestasjonen klokka 13. Vi kom fram til Huddinge sykehus 15.20. Da de kontrollerte henne så de at barna allerede var på vei, sier Jamal Mohamed.

Tok akutt keisersnitt

Legene ønsket å sende Zulikah til Karolinska i Solna med helikopter, men det var ikke tid. I stedet ble det gjort et akutt keisersnitt. Et av barna var allerede dødt. Det andre døde en time etter operasjonen.

Familien har anmeldt helsestasjonen til Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Utreder Harriet Hillström har begjært innrapporteringene fra helsestasjonen og sykehuset, men kan ikke uttale seg om det er begått noen feil.

Les mer om saken hos Aftonbladet