Hopp til hovedinnhold


– Graverende legesvikt

Frank Høstmark (70) hadde mange symptomer på hjerneslag, men ble avvist, og sendt hjem med ambulanse. Den sene behandlingen gjør at han er betraktelig redusert. - Det er bittert. Det som har skjedd er uakseptabelt slurv.

Frank Høstmark (70) hadde mange symptomer på hjerneslag, men ble avvist, og sendt hjem med ambulanse. Den sene behandlingen gjør at han er betraktelig redusert. - Det er bittert. Det som har skjedd er uakseptabelt slurv, sier han til Romsdal Budstikke.

Les også: Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag

Les også: Så stor er sjansen for å overleve ved ditt sykehus

Nå har 70 åringen sendt en klage på manglende oppfølging og behandling til Statens helsetilsyn i Møre og Romsdal og til Norsk Pasientskadeerstatning. Både Høstmark og nære pårørende er rystet over det som skjedde – eller rettere sagt ikke skjedde – i tidsrommet 13. til 15. januar i fjor.

I dag er det nøyaktig ett år siden Frank Høstmark oppsøkte legevakta i Fræna fordi han følge seg dårlig. Han var vissen i føttene og svimmel, blant annet.

Tenkte slag

– Han var ustø, desorientert og måtte ha hjelp til å kle på seg. Han måtte ha støtte for å gå. Det var tydelig at noe hadde skjedd. Vi tenkte slag, sier ekskona Ruth Høstmark, som bor i nabolaget.

Pasienten ble undersøkt av en turnuslege som ringte Molde sjukehus om råd. Høstmark hadde time på sjukehuset noen dager seinere for kontroll av svimmelhet, som hadde plaget han lenge.

– Vi fikk beskjed om å dra hjem, men kontakte 113 hvis situasjonen forverret seg, sier Frank Høstmark til Romsdals Budstikke.

Kraftig forverring

Situasjonen forverret seg gradvis. To dager seinere, fredag 15. januar, kontaktet han legevakta igjen. Hode, skulder og arm hang betydelig ned på den ene siden. Han hadde enda større problemer med å snakke. Turnuslegen konfererte ifølge journalen med vakthavende på nevrologisk avdeling og avtalte innleggelse mandag. Men om kvelden ringte han 113.

– Da kom sjukebilen. Både jeg og Frank regnet da med at sjukehuset var neste stopp. Jeg trengte ikke å bli med, sa de. Men jeg bor i nabohuset og fikk plutselig se at ambulansen returnerte med Frank. Jeg trodde ikke mine egne øyne, sier ekskona.

På legekontoret ble Frank møtt av en vikarlege, som ifølge Frank Høstmark ha uttalt at i og med at det var så seint på fredag ville nok ikke sjukehuset gjøre noe uansett før over helga.

100 prosent sikker

– Det er jeg 100 prosent sikker på. Jeg ble sendt hjem med beskjed om å møte på Molde sjukehus påfølgende mandag. Der ble det påvist hjerneslag etter MR-undersøkelse. Jeg ble sendt hjem tre dager seinere og ble så operert 1. februar. Så ble jeg sendt på rehabilitering og opptrening, forteller 70-åringen.

Han mener at den altfor seine behandlingen han fikk har medført en klare negative helsemessige konsekvenser.

– Jeg har en betydelig redusert livskvalitet. Ved hjerneslag er det helt avgjørende å komme raskest mulig til behandling. Nå sliter jeg med at hodet og føttene ikke «samarbeider». Jeg har vansker for å konsentrere meg.

Betraktelig redusert

– Helsa er betraktelig redusert. Det er bittert. Det som har skjedd er uakseptabelt slurv, og derfor klager jeg saka inn til helsetilsynet og pasientskadeerstatningen. Jeg vil ikke tie det ned, sier Frank Høstmark.

Les mer om saken i Romsdal Budstikke