Hopp til hovedinnhold


Gransker mulig korrupsjon i europeiske nødnettprosjekter

Samtidig som Motorola Solutions fikk den største IKT-kontrakten i norsk historie uten å være med i en anbudskonkurranse, ble selskapet gransket for korrupsjon i lignende prosjekter i Europa, melder Aftenposten.
I fjor høst ble milliardkontrakten på leveringen av systemet overført fra Siemens til underleverandøren Motorola uten anbudsrunde. En slik overføring strider i utgangspunktet med reglene, men nylig konkluderte Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA) med at overføringen kunne godkjennes.
Det ble lagt vekt på at konsekvensene av en ny anbudsrunde kunne være milliardtap for staten, nye forsinkelser og økt risiko tap av menneskeliv.

- Stortinget ikke informert

Aftenposten har fått tilgang til hemmelighetsstemplede dokumenter fra USAs finanstilsyn Securities Exhange Commision (SEC) som viser at amerikanske myndigheter i flere år har gransket nødnettleverandøren Motorola for mulig korrupsjon i lignende prosjekter.
I dokumentene kommer det frem at det amerikanske selskapet undersøkes for mulige «upassende utbetalinger» til myndighetspersoner i Europa og Midtøsten i forbindelse med store, offentlige nødnettkontrakter. Dette har ikke det norske Stortinget fått beskjed om.
I dokumentene fra SEC kommer det frem at Motorola skal ha betalt over to millioner dollar til en østerriksk lobbyist på midten av 2000-tallet, da flere store nødnettkontrakter i Europa ble inngått.
Les mer om saken hos Aftenposten