Hopp til hovedinnhold


Godtar ikke utryggheten

Pasientlekkasje fra Sør-Helgeland til Trøndelag blir enda mer aktuelt dersom Helgelands eneste kirurgiske akuttmottak havner på Mo. Ordførerne nekter å godta forringelse av tryggheten.

Pasientlekkasje fra Sør-Helgeland til Trøndelag blir enda mer aktuelt dersom Helgelands eneste kirurgiske akuttmottak havner på Mo. Ordførerne nekter å godta forringelse av tryggheten, skriver Helgeland Arbeiderblad.

– Uholdbart og uforsvarlig, sier ordførerne Edmund Dahle (Sømna) og Kjell Trælnes (Brønnøy).

De har til gagns fått med seg at Helgelandssykehuset i løpet av året bestemmer seg for om Mo i Rana eller Sandnessjøen skal få den beste intensiven, og at samme dragkamp skjer mellom sykehusene i Namsos og Levanger.

I ytterste konsekvens kan det bli 400 kilometers avstand fra et kirurgisk akuttmottak i Mo i Rana til et tilsvarende i Levanger. Denne frykten framførte lege Bjørn Haug i tirsdagens Helgeland Arbeiderblad, og ordførerne på Sør-Helgeland ser med skrekk og gru på et slikt scenario.

– Det høres helt uvirkelig ut. Jeg registrerer at vi som i dag har lengst avstand til sykehusene, skal få det enda verre. Det er helt uforsvarlig å ha Levanger eller Mo som vårt akuttmottak, sier Edmund Dahle.

– Vi har dokumentasjon på at det nærmest er umulig å passere fjell med ambulansehelikopter i dårlig vær. Da må vi inn i en sykebil, og det kan ta fem timer. Hvis veiene er åpne, sier ordføreren i Brønnøy.

Les mer om saken i Helgeland Arbeiderblad