Hopp til hovedinnhold
Dagens bilde: En person senkes ned fra et redningshelikopter over rasstedet i Ask onsdag kveld. Flere boliger ble onsdag morgen tatt av et stort jord- og leirras. Foto: Jil Yngland / NTB (30.12.2020)


Gjerdrum: Sea King Rygge reddet opp 13 personer

I løpet av halvannen time reddet Jurn og resten av besetningen på Sea King helikopteret opp 13 personer fra leirskredkrateret i Gjerdrum.

Nå beskriver han de dramatiske minuttene, forteller TV 2.

For første gang beskriver fartøysjef Jurn Van Der Bovenkamp på Sea King helikopteret den hektiske drøye timen, hvor han og kollegene reddet opp 13 personer fra krateret av leirskredet i Gjerdrum.

Like etter klokken 04 natt til onsdag gikk alarmen hos redningstjenestens 330 skvadron sin avdeling på Rygge.

Jurn Van Der Bovenkamp og fem av hans kolleger lå og sov, men gjorde seg raskt klar for å ta av med redningshelikopteret.

– Like før vi tok av fikk vi en oppdatering fra alarmsentralen om at de hadde mottatt veldig mange nødmeldinger. Da skjønte vi at dette kunne være stort, og vi tok med oss litt ekstra katastrofeutstyr, sier Van Der Bovenkamp til TV 2.

Krevende forhold

I løpet av halvtimen det tok å fly fra Rygge til Gjerdrum gikk det mange tanker gjennom hodene til de seks besetningsmedlemmene i helikopteret.

De var usikre på hva som møtte dem og om de var dimensjonert for oppdraget.

Da Sea King helikopteret endelig kom til Ask i Gjerdrum, så de bare et stort hull i bakken.

– Først da vi fløy ned i hullet, så vi omfanget og hvor stort dette skredet var, sier Van Der Bovenkamp.

På dette tidspunktet hadde politihelikopteret allerede observert flere personer nede i krateret som trengte hjelp. Mannskapet i politihelikopteret guidet Sea King-helikopteret i retning av disse personene.

Heiste opp 13 personer

– Situasjonen var så uavklart at vi måtte bare ta grep og begynne å heise opp de menneskene som var nærmest oss. Vi hadde 100 prosent fokus og jobbet systematisk med å redde flest mulig, sier han.

I nattemørket og med lett snø i luften fikk de heist opp en og en person fra det store krateret.

Da de hadde heist opp seks personer, ble de fløyet til en slette like ved, hvor ambulanse og brannmannskaper sto klare for å ta seg av de som var blitt reddet.

Van Der Bovenkamp og kollegene returnerte til krateret hvor de klarte å redde opp ytterligere syv personer.

– 13 personer ble reddet av dere i Sea King. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det ikke bare vår innsats som sørget for at de 13 ble reddet. Det er vi som har verktøyet for å gjøre jobben. Vi skal ikke komme og stjele æren for det. Det er mange aktører her som gjør en kjempeinnsats for disse 13, sier Van Der Bovenkamp.