Hopp til hovedinnhold


Gjør det å gi oksygen ved hjerteinfarkt mer skade en gagn?

I en studie av hjertestanspasienter hvor halvparten ble gitt ren oksygen og halvparten luft, overlevde flere av dem som inhalerte luft etter et døgn. Av 387 pasienter inkludert i studien, døde 14, men av disse var det tre ganger så mange som hadde inhalert ren oksygen.

I en studie av hjertestanspasienter hvor halvparten ble gitt ren oksygen og halvparten luft, overlevde flere av dem som inhalerte luft etter et døgn. Av 387 pasienter inkludert i studien, døde 14, men av disse var det tre ganger så mange som hadde inhalert ren oksygen, skriver The Cochrane Library i en pressemelding.

Det finnes ingen vitenskapelige bevis på at praksisen med å gi pasienter oksygen ved hjerteinfarkt forbedrer prognosen, ifølge en ny Cochrane Systematic Review. Før flere studier er gjennomført sier forskere at de ikke kan utelukke muligheten for at det å gi oksygen kan øke pasientens mortalitetsrisiko.

Hvert år får mer enn 30 millioner mennesker  hjerteinfarkt, ifølge WHO (the World Health Organisation). Hjerteinfarkt oppstår når gjennomstrømningen av oksygenert blod til hjertet blir forstyrret. Pasienter med hjerteinfarkt blir ofte gitt oksygen for å forbedre oksygeneringen av hjertevevet. Men det er ingen bevis for at dette forbedrer utkommet for hjertepasienter, og noen studier antyder også at dette kan medføre mer skade.

Noen forskere har undersøkt dette nærmere. Pasienter ble enten gitt ren oksygen i et døgn etter starten av hjerteinfarktsymptomene. Av 387 pasienter inkludert i studien, døde 14, men av disse igjen var det tre ganger så mange som hadde inhalert oksygen framfor luft.

Selv om dette resultatet antyder at å gi oksygen kan være til mer skade enn gagn, sier forskerne at det ikke er nok data ennå til at man kan vite om det er tilfelle.

- Resultatet betyr ikke nødvendigvis at å gi oksygen øker risikoen for å dø av et hjerteinfarkt, sier Dr Amanda Burls fra the Department of Primary Health Care på Oxford Universitet i England. - Tallene er såpass små at det kan være tilfeldig.

Men det er viktig å finne ut av dette. - Siden dette er en såpass utbredt behandlingsmetode, mener vi det er viktig at det gjennomføres en større studie så fort som mulig for å være sikker på at å gi oksygen ikke er skadelig, sier Prof. Tom Quinn, fra det medisinske fakultetet på Universitetet i Surrey i Guildford, England.

Se hele studien her: Cabello JB, Burls A, Emparanza JI, Bayliss S, Quinn T. Oxygen therapy for acute myocardial infarction. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 6. Art. No.: CD007160. DOI: 10.1002/14651858.CD007160.pub2O