Hopp til hovedinnhold


Gaza: 30 ambulanser truffet

- 13 ambulansesjåfører eller helsepersonale har blitt drept i angrep siden Israel startet offensiven, sier den palestinske journalisten Khader al-Zanoon til Nettavisen.

gaza200- 13 ambulansesjåfører eller helsepersonale har blitt drept i angrep siden Israel startet offensiven, sier den palestinske journalisten Khader al-Zanoon til Nettavisen.

Nettavisen: Her bruker Hamas ambulanser

Den palestinske journalisten Khader al-Zanoon bor i Gaza by og har fått opplyst fra Dr. Moawia Hassanin ved det palestinske helsedepartementet, at 30 ambulanser så langt har blitt truffet i israelske angrep.

Israelerne har hele tiden hevdet at Hamas bruker ambulanser til våpentransport i sin krigføring mot Israel.

Men Khader har aldri vært vitne til at Hamas’ militante fløy benytter seg av ambulanser og FN-biler i krigføringen.

- Nei, nei, de bruker ikke ambulanser så vidt jeg vet. Men jeg ringer deg hvis jeg ser at de gjør det, sier al-Zanoon.

Et stygt spill
Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen ved Prio, mener derimot det er sannsynlig at Hamas bruker ambulanser til våpentransport og andre militære formål.

- Ja, det stemmer nok at Hamas eller andre militante grupper tidvis bruker ambulanser. Samtidig er dette et stygt spill som spilles, for det er også tydelig at Israel overdriver denne bruken for å sverte dem, sier Jensehaugen.

Ifølge internasjonal lov er det verken lov til å benytte seg av ambulanser til militære formål, eller å bombe ambulanser som blir misbrukt til militære formål.

- Selv om en part har brutt loven, er ikke det en tilgang for den andre parten å bryte loven, sier han.

- Per definisjon er ambulanser sivile mål selv om den transporterer våpen. Det er en krigsforbrytelse idet du bestemmer deg for å bombe den, sier Jensehaugen.

Så langt er over 1000 drept og 5000 såret på palestinsk side. 40 prosent er kvinner og barn. Det meldes om ekstrem humanitær nød, også fra israelske menneskerettighetsorganisasjoner.