Hopp til hovedinnhold


Gammel røykvarsler reddet livet deres

- Vi hadde tenkt å kvitte oss med de gamle ioniske røykvarslerne, men det kommer likevel ikke til å skje, sier en familie til Lofotposten.
– Vi kan nemlig takke en slik "gammeldags" røykvarsler for at alle fem familiemedlemmene er i live, og ikke minst takke vår snartenkte datter.
Kristin (33) og Odd Arne Olsen Sandvoll (43) på Marinehaugen i Svolvær i Lofoten opplevde søndag morgen like etter klokken fem sitt verste mareritt, nemlig brann i boligen bare to uker før jul, mens de to ektefellene og tre av de fem barna deres lå og sov i boligen. De to øvrige barna var bortreiste.
Kristin forteller at like etter fem om morgenen våknet datteren (16) av at den gamle ioniske røykvarsleren utløste alarm.
Datteren sov på rommet sitt i underetasjen, der røyken fra brannen utenfor strømmet inn spalteventilen i vinduet på rommet der røykvarsleren var.
Hun fikk straks vekket alle de fire øvrige som sov ellers i huset.
Barføtter i snøen
Barføtter og i bare undertøyet løp moren Kristin og de tre barna ut verandadøren på motsatt side av huset sammen med husets ett år gamle hund, og nedover på snødekket mark mot nabohuset 50 meter unna, der Kristin sine foreldre bor.
 
– Fra fasttelefonen hos mamma ringte jeg 110-sentralen, og der prøvde jeg flere ganger å forklare at det brant i boligen vår på Marinehaugen. Men 110-operatøren forsto ikke hvor brannstedet var. Til slutt ropte jeg bare at de måtte komme, og jeg la på før jeg løp tilbake opp til huset der jeg fryktet for hvordan Odd Arne hadde det. Der ropte jeg navnet hans flere ganger uten å få svar.
Huset var nå helt innhyllet i røyk både utvendig og inne.
Holdt brann i sjakk
Odd Arne ble igjen oppe ved huset, og gikk inn og fylte bøtte på bøtte med vann som han løp rundt huset med for å prøve å slokke brannen utvendig under verandaen, noe som ikke lot seg gjøre. Men han klarte å holde den i sjakk ei stund.
– De fem nye seriekoblede optiske varslerne som er tilknyttet alarmanlegget vårt utløste ikke før senere, først da jeg løp tilbake opp fra huset til mamma for å se etter Odd Arne. Men faktisk var det Securitas som kom først til brannstedet, så all ros til vaktselskapet.
Les mer om saken hos Lofotposten