Hopp til hovedinnhold


– Gamle kart i ambulansene setter liv i fare

Ambulansespersonell finner ikke fram i nye boligfelter.

Ambulansespersonell finner ikke fram i nye boligfelter, skriver NRK Rogaland.

Les også: En av fire er adresseløse

Mer om saken: Jobber med forbedring av GPS-kartverk

Les også: Farlig å bo på samisk adresse

Utdaterte veikart i ambulanser kan sette liv i fare.

Akuttmedisinsk mottak får nye kartopplysninger bare to ganger i året. Det kan resultere i at ambulansen både står uten adresse og veibeskrivelse ved henting av pasienter i nødssituasjoner.

– Vi får ikke kartdatene oppdatert tidsnok. Det er spesielt i forbindelse med nye utbyggingsområder problemene kan oppstå, sier Atle Hagen, assisterende ambulansesjef ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

– Problemet ligger hos kommunene

Teknisk ansvarlig for nødmeldetjenesten i Helse Vest, Elfinn Færevåg, sier problemet ligger der kartopplysningene kommer fra i første ledd, nemlig kommunene.

– Vi er veldig klar over at utdaterte kart er et problem. Hvis ikke kommunen leverer dataene raskt nok, så mister vi kanskje et år på å få deres data inn i vårt kartsystem. Det er selvsagt kjedelig, sier Færevåg.

– Vårt arbeid går så fort som det kan gå

I Stavanger kommune vil man ikke ta skylden for gamle kartopplysninger i ambulansene

– Nei, jeg er jo ikke enig i det. Vårt arbeid går så fort som det kan gå, sier Linn Knarvik, geodatasjef i Stavanger kommune.

Kommunen mener oppdateringsmetodene er for tidkrevende.

– Godkjenningsprosessen må kortes ned, mener Knarvik.

Det arbeides nå med en ny oppdateringsløsning.

– Med en gang det gjøres en endring i en kommune, så burde den rasle gjennom hele datasystemet og ut i kartene på AMK-sentralen og ut i ambulansene, sier Færevåg i Helse Vest.

En slik løsning vil det imidlertid ta flere år å gjennomføre. I mellomtiden er det tryggest å bli syk i eldre boligområder.

Les mer om saken på NRK