Hopp til hovedinnhold


Fylkeslegen oppretter tilsynssak mot AMK i Helse Førde

Det kan ha skjedd svikt i varslingen i flere alvorlige hendelser, blant annet i trippeldrapssaken på Valdresekspressen, melder NRK Sogn og Fjordane

Bakgrunn: Brannvesenet vart ikkje varsla om om knivmannen og Ambulansearbeidere teipa sikta på hender og føtter

Les og: Brannmenn pågrep drapsmann med pulverapparat

Meir om Årdal-drapa: Ambulansetjenesten måtte vente en time på politietBrannfolkene frustrert av å vente på politietPoliti og ambulanse fikk gisselvarsel samtidig og Pål overmannet den trippeldrapsiktede 30-åringen

Debatt: Frykter at tregt politi skal koste liv

– Det var den siste hendelsen som gjorde at vi startet tilsynet nå. Men innad har vi diskutert dette tidligere, ut fra at vi nå har hatt flere alvorlige hendelser i fylket, samt øvelsen «Tyr», som tyder på at det kan være svikt i varslingsrutinene, sier assisterende fylkeslege Linda Svori i Sogn og Fjordane til NRK.

Helse Førde har allerede vedgått at rutinene ved AMK-sentralen sviktet da meldingen om trafikkulykke kom inn klokka 17.21. Først tolv minutter senere varslet de Alarmsentralen Sogn og Fjordane om ulykken.

Først klokken 17.35 fikk politiet beskjed, hele 14 minutter etter første nødmelding. Ifølge instruksen skal varsling skje med en gang, såkalt «trippelvarsling», til alle etater når det kommer inn melding om ulykker.

NRK har også fortalt at brannvesenet som rykket ut til trippeldrapet ikke fikk vite at det var en desperat mann med kniv i bussen. Verken AMK eller politiet delte denne informasjonen med brannvesenet før etter at de hadde kommet frem til åstedet.

– Svikt på flere nivåer

Ifølge Svori vil tilsynet ta for seg hvordan varsling fungerer på systemnivå, og ikke knytte det opp mot én bestemt hendelse.

– Vi har hatt flere alvorlige hendelser her i Sogn og Fjordane i 2013, som brannen i Gudvangen-tunnelen, bussulykken i Fardal og busskapringen i Årdal, som tyder på at det har skjedd svikt i varslingen på flere nivåer, foklarer hun.

Les mer om saken hos NRK

NRK: Ikkje noko nytt at at informasjon glipp

Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap (DSB) skriv mellom anna følgjande i ein rapport:

  • «Arbeidsgruppen finner ikke dokumentasjon på at det ble gjennomført trippelvarsling i forbindelse med skytingen på Utøya.»
  • «Det ble ikke foretatt en formell trippelvarsling i henhold til vanlige rutiner»
  • «Det anbefales at rutiner knyttet til trippelvarsling gjennomgås, for å sikre økt oppmerksomhet på dette hos alle operatørene ved nødalarmsentralene.»

Også etter den store kriseøvinga «Tyr» i 2012 var trippelvarsling tema for kritikk. DSB skriv:

  • «Det ble ikke foretatt trippelvarsling under denne hendelsen. AMK fikk varsel klokken 14:14, og brann- og redningsvesenet fikk ikke melding før klokken 14:53. Dette var et unødig tap av tid.»