Hopp til hovedinnhold


- Fungerer dårlig på vinteren

Luftambulanse fungerer dårlig som akutthjelp i vinterhalvåret. Det viser en ny undersøkelse fra Helgeland.

Luftambulanse fungerer dårlig som akutthjelp i vinterhalvåret. Det viser en ny undersøkelse fra Helgeland.

Les hele saken på NRK: - Funker ikke på vinteren

Les hele undersøkelsen i Tidsskriftet: Luftambulansens pålitelighet - en undersøkelse i tre kommuner på Helgeland

Les også leder i Tidsskriftet: Hold beina på bakken

Det er kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal som er analysert i undersøkelsen.

I vintermånedene ble bare tretti prosent av ambulanseoppdragene fullført, hovedsaklig på grunn av vanskelige vær og vindforhold.

- Det vi fant ut er at vi bare greide å betjene 30 prosent av de situasjonene vi fikk henvendelser om, sier lege Bjørn Haug ved akuttmedisinsk avdeling i Sandnessjøen. Han er en av personene bak undersøkelsen som blir presentert i Tidsskrift for den norske legeforening.

Forsinkelser

Bakgrunnen for denne undersøkelsen er å finne ut hvor pålitelig luftambulansen er, etter at akuttkirurgien ved sykehuset i Mosjøen ble stengt. Fra 1. november 2006 ble den kirurgiske beredskapen ved sykehuset i Mosjøen fjernet. Forutsetningen for fjerninga var 100 prosent regularitet i ambulansehelikoptertjenesten.

- Nå har ikke vi fulgt opp pasientene på en slik måte at vi kan si noe om hva slags konsekvenser dette får for pasientene, men uansett så fører dette til forsinkelse i behandlinga av pasienten, sier Haug til NRK.

Ambulansehelikopteret er stasjonert i Brønnøysund, og det er kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal som er analysert i undersøkelsen. Det ble registrert 105 henvendelser fra studieperioden 1. november 2006 og 31. oktober 2007.

Geografi og værforhold er årsaken til at så få får hjelp av luftambulansen om vinteren.

- Disse helikoptrene er avhengige av å se bakken når de flyr. Det er lite referansepunkter når det er mørkt og det er problemer med ising, sier Haug.

Regulariteten på sommeren var god viser rapporten, men fra november til februar greide helikopteret kun å gjennomføre 24 nødvendige oppdrag. I løpet av året ble 79 henvendelser vurdert som medisinsk nødvendige. Av dem greide helikopteret å gjennomføre 42, det tilsvarer 53 %.