Hopp til hovedinnhold
Dagens bilde: En person senkes ned fra et redningshelikopter over rasstedet i Ask onsdag kveld. Flere boliger ble onsdag morgen tatt av et stort jord- og leirras. Foto: Jil Yngland / NTB (30.12.2020)


Full innsats på jordraset i Gjerdrum

Rolige romjulsdager ble plutselig avbrutt av dramatiske nødtelefoner klokka fire om morgenen natt til onsdag 30. desember.

Folk fortalte at de lå inne i husrester i tettstedet Ask i Gjerdrum kommune på Romerike fire mil nord for Oslo.

Et 300 meter bredt og 700 meter langt kvikkleireskred hadde tatt med seg ni bolighus med til sammen 31 boenheter. Folk måtte reddes ut. Over 100 ble evakuert. Flere er sendt til sykehus.

I skrivende stund er det fortsatt ti som er savnet, både barn og voksne. Flere hus står i fare for å bli dratt med i raset.

Rød beredskap

Det ble raskt trykket på den store røde knappen. Det betyr at redningstjenesten sendte av gårde det de kunne avse av ressurser og bemannet opp flere enheter.

Sykehusene i området gikk først i rød beredskap og trappet deretter ned til gul beredskap. AMK Oslo har ledet flåtestyringen og hvilke helseressurser som skal benyttes i Gjerdrum.

Alle har sett 330 skvadronens redningshelikoptre sin hovring over det store, svarte hullet i søk etter overlevende.

Fire ambulansetjenester involvert

Ambulanseressurser fra Oslo universitetssykehus (OUS), Vestre Viken, Sykehuset Østfold og Sykehuset Innlandet har vært involvert i innsatsen.

OUS sitt urbane søk og redningsteam (USAR) ble sendt til stedet for å bistå. De frivillige mobiliserte raskt store styrker til å hjelpe til i innsatsen.

USAR og hundesøk

Svenske USAR-team ankom Gjerdrum onsdag kveld. De er eksperter på å ta seg inn i sammenraste hus. De står klare til å gå til innsats når forholdene tillater det sammen med mannskaper fra Romerike og Oslo.

Ifølge NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) pågår raset fremdeles, og det er for farlig å ta seg inn til fots.

I løpet av natten har det vært brukt varmesøkende kameraer og droner i søket. Man har også firt ned hundefører og hund ned til bygninger for å søke etter overlevende, men uten resultat. 

Det er fremdeles håp om å finne flere overlevende.