Hopp til hovedinnhold


Frykter at nødnettet kan kollapse under sykkel-VM

Politiet og brannvesen frykter at nødnettet ikke er robust nok til å takle uforutsette hendelser under et av verdens største idrettsarrangementer. Ingen av dem har fullverdige reserveløsninger, skriver Aftenposten.
Brussel, 22. mars 2016. To terrorister sprenger seg selv i luften på henholdsvis flyplassen og på et undergrunnstog i sentrum av EU-hovedstaden.
Hundrevis av politifolk, ambulansearbeidere og brannmannskaper flokker inn mot de to åstedene.
Alle bruker samme nødnett.
I de kritiske første minuttene etter angrepet skjer det som ikke skal skje. Nødnettet kollapser. Det er for mange brukere som snakker samtidig.
Systemet er nede i flere timer i de sentrale områdene.

Slik kan nødnettet knele

Norge har investert mer enn seks milliarder kroner i det samme nødnettsystemet som Belgia – og mer enn 100 andre nasjoner – bruker i dag.
Sentrale personer i Vest politidistrikt, Bergen brannvesen og i Helse Bergen har uttrykt bekymring for at en lignende kollaps kan skje under sykkel-VM i september, og stiller spørsmål ved om nødnettet er robust nok.
Inntil 1600 mannskaper fra politi, brannvesen og helse vil være samlet på et relativt lite område i sentrum på de mest hektiske dagene under sykkel-VM.
Hver og en av disse 1600 har sin egen nødnetterminal. Hvis 15 eller 20 av disse snakker samtidig, kan nødnettet falle ut eller i verste fall knele fullstendig, får BT opplyst.
– Det vil være langt flere nødnettbrukere samlet på ett sted under sykkel-VM enn det var i Brussel da nødnettet sviktet der, sier en sentralt plassert kilde til BT.
Avdelingsleder Nina Myren i DSB skriver i en e-post til BT at nødnettet skal ha tilstrekkelig kapasitet til å håndtere normal drift og sykkel-VM, samt at DSB vil bidra til å etablere en egen sambandsplan for arrangementet.
Les mer om saken hos Aftenposten