Hopp til hovedinnhold


Frykter nedleggelse for sjukestugu

Den er blitt fremholdt som selve malen for en vellykket samhandlingsreform. Nå kan Hallingdal sjukestugu på Ål bli nedlagt som følge av budsjettkutt i Vestre Viken HF.

Den er blitt fremholdt som selve malen for en vellykket samhandlingsreform. Nå kan Hallingdal sjukestugu på Ål bli nedlagt som følge av budsjettkutt i Vestre Viken HF, skriver Dagens Medisin.

Gladnyhet: Sjukestugu får leve videre

Vestre Viken HF (VVHF) er i en krevende økonomisk situasjon, og må kutte tiltak for 330 millioner kroner i 2012-budsjettet.

Samhandlingsinspirator
Ett av de foreslåtte kuttene er en dramatisk nedskjæring ved døgnavdelingen ved Hallingdal sjukestugu – en av inspirasjonskildene for samhandlingsreformen, og en avdeling som har høstet mange lovord fra helsetopper de siste ti årene. Det er foreslått å redusere somatiske senger med seks millioner, samt at det skal innhentes åtte millioner kroner fra kommunene til drift av de resterende åtte sengene.

– Kuttene er på 14 millioner, og det vil i praksis føre til en nedleggelse av avdelingen. Det er et paradoks at samtidig som samhandlingsreformen blir innført 1. januar 2012, legger helseforetaket ned selve symbolet på en vellykket samhandling gjennom mange år. Med et pennestrøk raserer Vestre Viken HF et samhandlingens fyrtårn i Norge, sier Øystein Lappegard, kommuneoverlege i Ål kommune til Dagens Medisin.

Landets helseministre har frekventert konstruksjonen i Hallingdal siden åpningen i 1979, og har returnert til Oslo med inspirasjon og nye perspektiver.

Les mer om saken i Dagens Medisin