Helse Sør-Øst

Ansatte i Telemark frykter at driften av legebilen legges ned. Bildet er ikke av legebilen i Telemark. Bildet er ikke av legebilen i Telemark.

Frykter nedleggelse av legebilen i Telemark

Ansatte som bemanner legebilen er i Telemark frykter nedleggelse. – Vi sparer sykehuset for store beløp. Frustrerende å bli truet med nedleggelse, skriver de i et leserinnlegg.

Publisert Sist oppdatert

Det er i et leserinnlegg i Varden at teamet på legebilen i Telemark deler sin frykt for at at driften av legebiler avvikles. Innlegget er skrevet at anestesilege Erlend Berge, anestesilege Jarl-Magnus Moen, anestesilege Kristian Wiig, anestesilege Kjetil Kvanaas, ambulansearbeider/sykepleier Gøran Simonsen, ambulansearbeider/fagkonsulent prehospital Espen Skjellaug, ambulansearbeider/sykepleier Med støtte fra øvrige ansatte ved legebilen.

Legebilen kom på plass i Telemark i 2019, etter at Sykehuset i Telemark fikk bevilget 5.1 millioner kroner over statsbudsjettet for å styrke den akuttmedisinske beredeskapen. I 2023 ble denne bevilgningen flyttet over til basisavdelingen helseforetaket får hvert år.

– Det oppleves som paradoksalt at ledelsen vurderer å legge ned legebilen for å spare penger. Bare på intensivtransportene alene sparer vi avdelinger i Sykehuset Telemark for store beløp, skrives det i leseerinnlegget.

Ønsker heller døgnbemanning

Legebilen har vært aktiv på dagtid fra 8 til 20 på hverdager og 10 til 20 på helgedager. De ansatte skriver at de helst skulle ha sett at bilen var døgnbemannet. Siden oppstarten har leiebilen gjennomført mer enn 3000 oppdrag i Telemark. Pengene til legebilen ble bevilget som en egen post på statsbudsjettet i 2019, med en konkret bestilling. På statsbudsjettet for 2023 ble bevilgningen gjort permanent og bakt inn i basisbevilgningen til Sykehuset Telemark HF.

– Kan ledelsen legge ned tilbudet og likevel beholde denne konkrete bevilgningen? Hvis beløpet skulle forsvinne fra basisbevilgningen, så er det garantert et stort tapsprosjekt å legge ned legebiltjenesten, skriver de ansatte i leserinnlegget.

– Klikket for meg

Til avisen reagerer Bård Hoksrud (Frp) på at legebilen i Telemark kan avvikles.

– Det klikket for meg da jeg leste innlegget. Det ville være en svekkelse for akuttberedskapen i Telemark, sier Hoksrud, som videre sier han vil følge opp med helseministeren.

Venter tøffe tider

Til avisen sier administrerende direktør Tom Helge Rønning i Sykehuset Telemark i et tilsvar at flere ting vurderes, og det ikke er gitt at det er leiebilen som kuttes.

– Vi er i en vanskelig økonomisk situasjon og det er derfor helt nødvendig å utfordre alle deler av sykehuset til å se på muligheter for å redusere kostnader, slik at de tilpasses de inntektene vi får. Når fem millioner kroner bortfaller, mener jeg at vi ikke gjør jobben vår hvis vi ikke diskuterer om tilbudet skal videreføres eller ei. , skriver Rønning i tilsvaret.

Sykehusdirektøren venter tøffe prioriteringsdiskusjoner i årene som kommer,

– Jeg forventer at alle klinikker og avdelinger ved sykehuset går kritisk gjennom sin drift i forbindelse med budsjettprosessen, foretar prioriteringer og ser på muligheter for å levere gode sykehustjenester på andre og mer effektive måter.
Det er sunt for en levende og dynamisk organisasjon, og helt nødvendig for å møte økende behandlingsbehov. Både vi som sykehusledelse, fagmiljøer, tillitsvalgt og ikke minst politikere kan like godt forberede oss, avslutter Rønning sitt tilsvar.

Les leserinnlegget fra legebil-teamet

Les tilsvaret fra sykehusdirektøren

Powered by Labrador CMS