Medieklipp

Et jetfly blir det, men neppe en jumbojet. Her blir det plass til én passasjer.

Frivillige, spesialist- og primærhelsetjenesten i «trepartssamarbeid» da 11 fly fra Europa landet en lørdagskveld på Gardermoen

I løpet av noen hektiske kvelds- og nattetimer lørdag kveld mellom 23.00 og 24.00 landet 11 fly med 1.500 passasjerer Oslo lufthavn fra ulike destinasjoner i Europa. Da kom utfordringene

Publisert Sist oppdatert

Men da samarbeidet spesialist- og primærhelsetjenesten med både frivillig og privat sektor på en flott måte for å løse utfordringene, dette er et nytt «trepartssamarbeid», sier Sindre Mellesmo, klinikkleder ved Prehospital klinikk i en nyhetsmelding på Oslo universitetssykehus.

Disse 1.500 passasjerene ble screenet av helsepersonell ved ankomst og de med symptomer på Covid-19 smitte, måtte testes og isoleres på LHL- sykehuset på Jessheim.

Basert på statistikk, forventet de at det kom til å gjelde mellom 10 og 50 passasjerer.

– Flere av passasjerene hadde allerede vært i karantene i Spania i en uke og var symptomfrie, sier Tom Sundar, IHR-beredskapslege på Oslo lufthavn. - Spania har svært strenge karanteneregler, der jager nærmest politiet folk tilbake til hjemmene sine hvis de prøver å gå ut.

Hvordan skaffe transport?

– Løsningen ble å kontakte en av våre leverandører av pasientreiser, Persontransport Norge, som disponerer ett 40- talls minibusser, sier Egil Johannessen avdelingsleder, Pasientreise- og syketransportavdelingen, Prehospital klinikk, OUS.

Prehospital klinikk har allerede et samarbeid med Persontransport når det gjelder gående pasienter med mistenkt eller påvist Covid-19, så dette er en type oppdrag de har fått noe erfaring med. I løpet av noen hektiske kveldstimer ble alt organisert.

Persontransport stilte med tre minibusser, med mannskap som var innstilte på å løse oppgaven. I tillegg ble en av klinikkens egne syketransportbiler bemannet med frivillige mannskaper fra Røde Kors.

Det ble opprette dialog med kommunale helseressurser på OSL og det var tett og god dialog mellom prehospital klinikk sin stedlige leder, Egil Johannessen, avdelingsleder for pasientreiser- og syketransport og IHR-lege, Tom Sundar, som også er kommuneoverlege i Nannestad kommune.

Heldigvis var de aller fleste som ankom natt søndag helt friske. Ingen trengte isolering i LHL-sykehuset. Imidlertid skal samtlige passasjerer fra utlandet i 14 dagers hjemmekarantene når de ankommer Norge, og det fikk de muntlig og skriftlig beskjed om før de fortsatte videre til sine endelige destinasjoner.

Selv om det ikke ble behov for noen transport denne kvelden, bidro sjåfører, Røde Kors personell, avdelingsleder og kommuneoverlege med mer servicepreget oppdrag, som å hjelpe passasjerer å finne transport videre og å skaffe overnatting til reisende som skulle videre med fly neste dag.

Les hele nyhetsmeldingen hos Oslo universitetssykehus

Powered by Labrador CMS