Hopp til hovedinnhold


Frivillige gjør deg tryggere på sjøen

De bruker sommeren på sjøen for at du skal føle deg trygg. De frivillige er bærebjelken i redningsarbeidet på sjøen, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen til NRK Telemark.
De er innlosjert på klubbhuset i Skjelsvik i hele fellesferien, frivillige ved Røde Kors' sjøtjeneste i Porsgrunn. Like ved ligger ribben fortøyd. Døgnet rundt er det to-tre frivillige på jobb. Operativ leder Stian Michelsen forteller at de er på sjøen i løpet av fem minutter når alarmen går.
– Vi er ofte først til et sted, fordi vi er i nærheten og kommer raskt ut, forteller Michelsen.
Båten de bruker, en 28 fots ribb, kan kjøre i 45 knop.

Bærebjelken i redningsarbeidet

På Hovedredningssentralen (HRS) på Sola ved Stavanger er de spesielt glad for de frivillige har kort responstid.
– De frivillige kommer raskt ut og kommer ofte først. De er bærebjelken i redningsarbeidet og kan utgjøre en forskjell på om det blir et heldig eller uheldig utfall av en ulykke, sier redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen.
Når ulykken er ute, er det HRS som koordinerer og leder redningsaksjonen.
– Vi sitter med kart over området og ser hvor de forskjellige båtene befinner seg. I tillegg til Røde Kors sine båter, har vi også båter fra Redningsselskapet og politibåter. Vi kontakter den nærmeste for å komme raskest mulig frem, forteller Bull.

Motorstans

De aller fleste oppdrag er folk som har fått motorstans, enten at de har gått tomme for bensin, eller at de har fått noe i propellen. I 2013 hadde Hovedredningssentralen 1691 henvendelser fra folk som trengte hjelp med båten. Dette har økt fra tidligere år. De tre foregående årene har dette ligget på rundt 1200.
Les mer om saken hos NRK