Utenriks

Fredrikstad-utviklet kuvøse viktig bidrag i ebola-epedemien

Publisert Sist oppdatert

Midt i ebola-utbruddet som raser i Kongo spiller kuvøsen til Bård Eker og EpiGuard en liten, men essensiell, rolle, skriver Fredrikstad Blad (krever innlogging).
For tilreisende hjelpearbeidere representerer kuvøsen til wünderkind-designeren, Bård Eker, en mulighet til å komme seg hjem om uhellet er ute.

– I Sierra Leone i 2014, slo det meg hvor begrensede muligheter tilreisende hjelpearbeidere hadde til å komme seg hjem om de ble utsatt for ebola-smitte.

Det sier Andreas Gustavsen. Han er paramedic og anestesisykepleier, og en av deltagerne i den norske kontingenten som snart reiser til Kongo for å lære lokalt helsepersonell hvordan Epishuttle-kuvøsen skal brukes.

– Hvis potensielle hjelpearbeidere vet at det finnes en mulighet - en exit, om de blir smittet, tror jeg det vil gjøre det enklere å få flere til å bidra i rammede områder.

Milits

Gustavsen forteller at hjelpearbeidet i Kongo er komplisert, delvis på grunn av milits-fraksjoner, men også overtro spiller inn.

– Kuvøsen ligner jo ikke på noe innbyggerne har sett tidligere. Det kan skape uheldige assosiasjoner og reaksjoner. Derfor er en viktig del av opplæringen rettet mot hvordan helsepersonellet skal forberede lokalmiljøene før kuvøsen brukes.

Kivu-provinsen er hardest rammet, men den senere tiden har ebola-smitte også blitt påvist i den nærliggende millionbyen, Goma, samt i nabolandet Uganda.

Foreløpig har ingen av kuvøsene som befinner seg i Kongo blitt brukt, men siden de er tatt inn i beredskapsplanene til Verdens Helseorganisasjon - WHO, synes det bare å være et spørsmål om tid før Epishuttles første ebola-pasient er et faktum.

Les mer om saken hos Fredrikstad Blad (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS