Hopp til hovedinnhold
Ambulansekø i Khimki utenfor Moskva, Russland 11. april 2020. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva
Ambulansekø før man kjører inn til det lokale sykehuset. Timevis med venting på grunn av covid-19-pandemien. Køen er i Khimki utenfor Moskva, Russland 11. april 2020. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva


Fortvilte ambulansearbeidere i Moskva

Helsesystemet for Russlands mest befolkede området har blitt strukket til det ytterste, kanskje ambulansesystemet mest av alt.

Helsesystemet for Russlands mest befolkede området har blitt strukket til det ytterste, kanskje ambulansesystemet mest av alt, skriver The Moscow Times, ifølge Dagbladet.

I midten av april skrev Dagbladet om hvordan strømmen av coronasyke pasienter presset helsetjenestene i Moskva til det ytterste og hvordan flere titalls ambulanser sto i kø utenfor et sykehus i en av Moskvas forsteder.

12. april var det 2186 nye smittetilfeller i landet, og det var ny rekord på ett døgn.

Lørdag denne uka var det 9623 rapporterte nye tilfeller av coronaviruset i Russland, den største økningen siden starten av pandemien, skriver Reuters.

– Jeg er veldig redd

I ukevis har russiske uavhengige medier og frivillige organisasjoner rapportert om anonyme bønner fra rasende medisinske arbeidere som sier de har blitt beordret til frontlinjene i en folkehelsekrise uten tilstrekkelig beskyttelse, skriver CNN.

I intervjuer med avisa har flere ambulansearbeidere i Moskva-regionen beskrevet økende fortvilelse blant sine egne.

– Jeg er veldig redd. Bare denne morgenen ble en av våre sjåfører satt på respirator, sier Dmitry (49).

Syke kolleger

– Ingen bryr seg om oss. De lover mye. Vi skulle også bli testet en gang i uka, sier ambulansearbeider Ruzanna Kirakosyan (47).

Hun hever at mandag hadde fortsatt ingen ved hennes stasjon blitt testet for viruset en eneste gang siden det ble påvist i landet.

Ambulansearbeider Yevgeniya Bogatyryova (33), som også er representant ved en fagforening, sier at hun får telefoner hver dag fra kolleger som forteller at de har feber og luftveissymptomer.

– Vi er ikke på toppen engang og en brigade får i beste fall 25 forespørsler på 24 timer. Vi spøker med at hvis ikke viruset dreper oss, vil utmattelsen gjøre det, sier hun til avisa.

Et ambulanseteam skal bestå av en sjåfør og to ambulansearbeidere, men en ambulansearbeider forteller til CNN at hans team ikke har vært fulltallig på uker fordi halvparten av kollegene hans er syke - og ingen kan erstatte dem.

Nesthøyest spredning i verden

Landet skal nå ha den nest høyeste spredningen av viruset i verden, skriver The Guardian. Ifølge avisa har ordføreren advart om at to prosent av byens innbyggeren kan være smittet.

Hvis ordførerens anslag er riktig, betyr det at er en 240 000 kan være smittet. Det er fire ganger så mange som byens offisielle smittetall.