Hopp til hovedinnhold


Forsvaret hadde øvelse: oppdaget folk i det iskalde vannet

Denne helgen har HV-16 og HV17 deltatt på øvelsen «Bifrost» i Troms og Finnmark. Det som bare skulle være en øvelse ble langt mer alvorlig for troppssjef fenrik Frode Kongsro og hans kompani, ifølge Nordlys.
De kom kjørende mot Slettnes fjordcamping i Lyngsfjorden, da de oppdaget at det hadde samlet seg en liten folkemengde i fjæra.
Soldatene stoppet kjøretøyene og gikk for å sjekke hva som skjedde.

– Sto klar til å hoppe

Da de kom ned til fjæra så de at det lå tre personer i vannet, rundt 30 meter fra land. Ved siden av dem lå en veltet kano.
– Vi forsøkte med en gang å få kontroll på stedet. To menn ble satt ut for å digrere trafikken, ettersom vi hadde stoppet ved en skarp sving. Resten løp ned til fjæra. Vi tok kontakte med de som sto på land og spurte om noen hadde ringt nødetatene. Det var det ingen som hadde gjort, sier Kongsro.
Han ringte så til politiet som igjen satt ham over til AMK.
I mellomtiden hadde de tre i vannet klart å komme seg nærmere land.
– Våre gutter sto klar til å hoppe uti og hente dem opp, men det ble etter hvert klart at de ville klare å svømme inn på egenhånd.
Da personene nærmet seg land, tok soldatene hånd om dem.
– Vi var et stykke unna der nærmeste sykebil sto stasjonert, så vi visste at det ville ta litt tid før den kom frem. Derfor ryddet vi plass i en av våre biler, skrudde opp varmen, og kledde av dem de våte klærne.

– Gav vekk klærne

Kongsro forteller at de var svært medtatte etter å ha vært lenge i det iskalde vannet.
– Vi forsøkte å snakke litt med dem for å se om noen av dem hadde gått inn i sjokk. To av dem var så kalde at de hadde problemer med å gjøre rede for seg.
Soldatene kledde av seg klærne sine og gav dem til personene, samtidig som de pakket dem inn i tepper.
– Sakte, men sikkert fikk vi varmen i dem. Vi tok kontakt med ambulansen og avtalte at vi kjørte personen til deres hjemsted, der de fikk dusjet og tatt på seg varme klær.
– AMK har sjekket dem og alt står bra til. I morgen skal vi besøke soldatene, ta en kopp kaffe og snakke sammen om det som skjedde, sier Kay-Morten Aarskog, daglig leder ved skolen Ungdom i Oppdrag Borgen, som forteller at de tre var elever på skolen.
Les mer om saken hos Nordlys