Hopp til hovedinnhold
Julie Smeplassen jobber både i Grimstads ambulansetjeneste, og nå som brannkonstabel. Foto: Privat


Første kvinnelige brannkonstabel i Kristiansand på 18 år

Julie Smeplass Haugen (26) er første kvinne ansatt som brannkonstabel i Kristiansand siden 2002.

– Jeg håper og tror det er positivt å få inn en kvinne, både for arbeidsmiljøet og for måten vi jobber på, sier Haugen til Fædrelandsvennen (krever innlogging).

Opprinnelig er hun fra Rennebu i Trøndelag. Hun har tre år bak seg som deltidsansatt i Grimstad brannvesen, og sju år i ambulansetjenesten.

20 av 251 søkere var kvinner.

– Det spesielle med Julie er at hun også har bakgrunn fra ambulansetjenesten, og det vil bli brukt både i heltids- og deltidsstyrken. Oppdragene vi har mest økning av er kjøring på helseoppdrag. Ofte handler det om stasjonene rundt Kristiansand som må rykke ut til hjertestans hvis ambulanse er for langt unna. Vi har hjertestartere på alle biler og ble senest kalt ut på et slikt oppdrag i går opplyser, Vidar Vekse, leder av KBRS beredskapsavdeling og ansettelsesutvalget.

Han sier også til Fædrelandsvennen at de har hatt en målsetting om å få inn litt mer mangfold i brannvesenet i noen år, men at Haugen og de andre er tilbudt stilling på bakgrunn av vanlige kriterier som utdanning, praksis og personlig egnethet, ikke kjønn eller etnisitet.

Brannformann Anne Mari Gramstad (57) er i dag eneste kvinne av de 45 ansatte i de fire beredskapslagene.