Hopp til hovedinnhold


Forslag i Finland: Ambulansebusser kan kanskje erstatte legevakter i framtiden

Pasienter i Finland fraktes først og fremst i ambulanser og drosjer, mens Norge og Sverige har en mer utstrakt bruk ambulansebusser, skriver Yle
- Bussene er kostnadseffektive da man kan transportere flere folk på samme tid, dessuten er det mer komfortabelt enn vanlige ambulanser, sier Volvo Norges salgsrepresentant Zoran Cvijanovic.
Bussene er fullt utrustet for akuttmedisin og har både sitte- og liggeplasser, så sikkerheten er garantert.
Mange av ambulansebussene som brukes i Norge og Sverige er laget på Carrus Deltas fabrikk i Lundo utenfor Åbo.
- I år lager vi ni ambulansebusser som alle går til Norge, sier verkstedsdirektør Petteri Vuori.

Spesialutrustede turbusser

Helseregionene i Norge har en stund konkurranseutsatt transportene, og i dag er det spesialutrustede turbusser som kjører pasientene til og fra sykehuset flere steder i Norge.
Ifølge beregninger gjort av norske helsemyndigheter har man spart nesten to millioner euro årlig ved å bytte fra taxi og ambulanse til ambulansebusser.
- Passasjerene er dessuten mer fornøyde viser kundeundersøkelsene, og vi kjører disse linjene nå i fem år, sier Jan Robert Juvet som er deleier i Geilo Turbusser AS som er et av firmaene som kjører pasienter til sykehus i hovedstadsområdet.
Bussene byr på mat og drikke og har lege og sykepleiere som tar hånd om pasientene.
Ambulansebussene startet virksomheten i Norge i januar 2013, ifølge Yle.

I Finland fortsetter man med ambulanse eller taxi

En årsak til at ambulansbussene har fått fotfeste i Norge og Sverige beror på omorganisering og nytenkning omkring pasientlogistikk.
I Finland har interessen vært laber, og man har ikke tro på ambulansbussen som et alternativ til taxi og ambulanser.
- Det vil kreve for mye nå og dessuten burde alle avdelinger sende og hente sine pasienter samtidig for at vi skulle kunne gjøre de samme innsparingene som i Norge, sier Tomi Nieminen som leder førestehjelpsvirksomheten ved ÅUCS.
Nieminen tror derimot at ambulansebussene i framtiden burde kunne erstatte legevakter i distriktet og fungere som mobile løsninger.
- I helsereformen må vi se på alle alternativer og her kunne ambulansebussene hatt en nisje, sier  Nieminen. De kunne vært brukt som såkalte helsepunkter og kanskje erstatte legevaktene og rulle inn i byene regelmessig med leger og helsepersonell.
Les mer om saken hos Yle