Forskning

Rune Trøftmoen har jobbet de siste 12 årene på ambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus, og har opplevd pasienter med svært mange forskjellige typer kramper. Han er usikker på om han kan se at krampene skyldes epilepsi dersom han ikke har noe bakgrunnsinformasjon om pasienten.

Forskningsprosjekt skal forbedre håndtering av kramper i ambulansen

Internasjonale studier har vist at så mye som en tredjedel av alle pasienter med pågående krampeanfall ikke får den anbefalte behandlingen i ambulansetjenesten.

Publisert

– Rask og riktig behandling er helt sentralt for å unngå senskader, sier overlege på Rikshospitalet Erik Taubøll. Nå er han og kollegene med i et samarbeidsprosjekt som skal styrke kompetansen til ambulansepersonell og føre til at personer med kramper får bedre behandling.

Det finnes mange typer kramper, det kan Rune Trøftmoen fortelle. Han har jobbet de siste 12 årene på ambulanseavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) og har paramedicutdanning, som er en høyskoleutdanning i akuttmedisin og akutte skader. I tillegg er han utdannet ambulansearbeider.

– Jeg har opplevd kramper utløst av epilepsi, diabetes og PNES (psykogene ikke-epileptiske anfall), og kramper av legemiddelforgiftning. Det er de vanligste jeg har vært borti, forteller han.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS