Hopp til hovedinnhold


Forskjellig ventetid på akuttmottaket

Ventetidene i landets akuttmottak har markante forskjeller etter en nasjonal sammenligning i Sverige.

Ventetidene i landets akuttmottak har markante forskjeller etter en nasjonal sammenligning i Sverige, ifølge Dagens Medicin.

SVERIGE: I forbindelse med spørsmål omkring ventetiden på akuttmottaket ble løftet fram i fjorårets valgkamp, fikk Socialstyrelsen i oppdrag av regjeringen å se hvordan det sto til på Sveriges 74 akuttmottak.

Nå presenterer myndighetene resultatet i form av en rapport.

Et gjennomsnittlig besøk på akutten i Sverige tar to timer og 53 minutter, dør til dør.

Den gjennomsnittlige ventetiden til en første legevurdering er en time og 17 minutter, men det er markante forskjeller mellom ulike akuttmottak, der den korteste gjennomsnittstiden var på 29 minutter og den lengste på 2 time og 17 minutter.

Men tallene må også ses på bakgrunn av at ventetidene måles på forskjellige måter.

– Noen måler fra pasienten melder seg i resepsjonen, andre når de har tatt en kølapp eller fra de triageres. Det finnes også forskjeller på når en pasient anses å ha dratt fra akuttmottaket. Vise bruker den tiden der de fysisk  drar, andre når de begynner å vente på transport. Dette gir ulike forutsetninger for sammenligning, sier Marianne Hanning, prosjektleder på Socialstyrelsen.

At Socialstyrelsen også valgte å spørre etter ventetid til en første legevurdering forklarer hun med at myndigheten anser det som et viktig paramter når det gjelder pasientsikkerhet.

Ikke alle landets akuttmottak deltok av ulike grunner.

Nå foreslår Socialstyrelsen at kartleggingen skal følges opp, og at man også skal legge til et antall ulike kvalitetsvariabler som ikke er bestemte ennå.

Les mer i Dagens Medicin