Hopp til hovedinnhold


Forskingsetisk vaktbikkje

Brennpunkt-programmet "Hjertelotteriet" framstilde eit forskingsprosjekt som loddtrekking om livreddande behandling. Nå er forskningsprosjektet utropt til eit av dei to viktigaste i verda innen feltet gjenoppliving.

Brennpunkt-programmet "Hjertelotteriet" framstilde eit forskingsprosjekt som loddtrekking om livreddande behandling. Nå er forskningsprosjektet utropt til eit av dei to viktigaste i verda innen feltet gjenoppliving, skriv Aftenposten.

Bakgrunn: Norge best på hjertestansforskning

Les: IV ja/nei-studien var forsvarlig

Les og: Hjertestansstudien ble prisbelønt

Meir bakgrunn: IV-ja/IV-nei-studien – hva ble resultatet?

Utdrag av kommentar: Dobbelt så mange overlever hjertestans i Oslo. Meldinga viste til to forskingsprosjekt ved Oslo Universitetssjukehus utpeika til verdas to viktigaste dei siste fem åra innan feltet gjenoppliving.

Eit Brennpunkt-program, «Hjertelotteriet», frå 2008 dukka då opp i minnet. Programmet kritiserte skarpt eit forskingsprosjekt på gjenoppliving med og utan bruk av adrenalin intravenøst, ein alternativ metode for livredding. Dette var eit av dei prosjekta som NTB-meldinga omtala.

Forsking og forskingsetikk er komplisert. Nok ein gong har media felt ein kjapp dom. Å bli skulda for uetisk forsking er svært tungt. Helsetilsynet har funne at prosjektet var fagleg forsvarleg, og uavhengige ekspertar har konkludert at forskinga var nødvendig, god og etisk akseptabel.

Les heile kommentaren i Aftenposten