Hopp til hovedinnhold


Forskere mener gratis heroin er bedre enn metadon

En ny studie i New England Journal of Medicine støtter gratis heroin til rusmisbrukere.

En ny studie i New England Journal of Medicine støtter gratis heroin til rusmisbrukere.

Les hele saken i VG

Les også: Ønsker ny spesialitet: Rus- og avhengighetsmedisin

Bakgrunn: Omfattende tiltak for de mest hjelpetrengende rusavhengige

Relatert: Hanssen: - Uakseptabelt at rusavhengige ikke får rett hjelp

Debatten rundt gratis heroin blusset for alvor opp her til lands da helseminister Bjarne Håkon Hanssen foreslo det før jul i fjor.

«Vi må bruke tid på å finne ut om en begrenset gruppe rusmisbrukere kan ha nytte av å få gratis heroin, og på den måten unngå kriminelle handlinger», skrev Hanssen i sin VG Nett-blogg 1. desember.

Motforestillingene har vært flere - at gratis heroin vil være å gi opp rusmisbrukerne, at det skal fjerne motivasjonen til å bli rusfri og at det rett og slett ikke er en kostnadseffektiv behandling.

- Fungerer bedre
Studien tok for seg to grupper tunge rusavhengige som alle hadde prøvd å bli rusfrie, men siden feilet.
Den ene gruppen fikk heroin (diacetylmorfin) injisert, mens den andre gruppen fikk metadon.

Etter et år viste studien at gruppen som hadde fått heroin injisert hadde de mest positive resultatene, og var de som var innblandet i færrest kriminelle aktiviteter.

- Studien viser at heroin fungerer bedre enn metadon for denne gruppen brukere og at flere er villige til å bruke det, sier Joshua Boverman ved Oregon Health and Science University til New York Times.

Satte ned utvalg
Professor Martin T. Schechter ved University of British Columbia mener forskningen viser at gruppen tunge rusmisbrukere har god effekt av både gratis heroin og metadon.

- Hovedfunnet er at for denne gruppen som er avskrevet av alle så kan både metadon og heroin på resept gi store fordeler, sier han.

De som fikk heroinen fikk innsprøytninger to ganger daglig, men hadde også flere bivirkninger, deriblant overdoser. Derfor anbefaler forskerne at heroinen blir gitt steder der det finnes akuttmedisinsk kompetanse tilgjengelig.

Når det gjelder debatten i Norge kulminerte den med at helseminister Hanssen satte ned et utvalg i mars som er ledet av Thorvald Stoltenberg og som skal konkludere i februar neste år.

Enkelte har argumentert for at gratis heroin fremstilt av legemiddelfirmaer vil være helt rent, slik at brukerne ikke får skadevirkninger utblandet gateheroin gir.

Hele den nye studien, foretatt i Canada, kan leses i sin helhet her.