Hopp til hovedinnhold


For tunge hjertestartere

De nyinnkjøpte apparatene som kombinerer hjertestarter og EKG er for tunge for personalet. Nå krever hovedverneombudet at arbeidsgiveren reagerer.

De nyinnkjøpte apparatene som kombinerer hjertestarter og EKG-apparat er for tunge for personalet. Nå krever hovedverneombudet at arbeidsgiveren reagerer, skriver Dagens Medicin.

Sverige: Region Skåne har nylig gjennomført et anbud som innebærer at ambulansepersonellets tidligere utrustning skal erstattes med en kombinert hjertestarter og EKG-apparat.

– Det er det produktet som har vunnet fordi det har bra kvalitet ogt er kostnadseffektivt for Region Skåne, sier Poul Kongstad, konstituert sjef for regionens prehospitale tjenste til Sydsvenskan.

De tidligere hjertestarterne har veid 2,5 kilo. Den letteste versjonen av den nye apparatet veier 8,6 kilo. Sammen med det øvrige utstyret gjør det at ambulansepersonellet får en urimelig byrde å slepe på, ifølge Vårdförbundet.

Nå krever fagforeningen at Sirius Humanum som driver ambulansvirksomheten skal lage en handlingsplan hvor hvordan problemet skal håndteres.

– Hvis vi ikke får et bra svar så kommer vi til å kreve en umiddelbar stopp fra å utfase den lille hjertestarteren, sier Rickard Uppenberg, ambulansesykepleier og hovedverneombud til Sydsvenskan.

Les hele saken i Dagens Medicin