Hopp til hovedinnhold


For mange overdoser

I Norge dør minst fem rusmisbrukere av overdose hver uke. Porsgrunn er en av byene med flest overdosedødsfall. Kommunen visste ikke at tallet er så høyt og er overrasket, skriver PD.no.

 – Jeg er veldig glad for at vi nå kan starte et nytt prosjekt for å forebygge og hindre overdoser. Vi skal samle kunnskap og lage systematikk. Flere kan reddes, sier Heidi Ekornrød Pedersen, virksomhetsleder for rusomsorg og psykisk helse i kommunen.

Robin Kåss var statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og har vært med på arbeidet med ny rusmelding og den nye «Ny nasjonal strategi mot overdoser» som Solberg-regjeringen har videreført.

Mange yngre dør

– Det er fortsatt altfor mange som dør av overdose. Det er ofte yngre mennesker, i 20-, 30- og 40-åra. 260 dør årlig av overdose i Norge. Det er nesten et dødsfall daglig, sier Kåss.

– Jeg fikk vite om tallene for Porsgrunn i november i fjor og ble overraska av at vi ligger så høyt. Vi har ikke hatt et godt system for rapportering mellom forskjellige etater, sier Pedersen.

PD møtte henne og Kåss på natthjemmet i Feiselveien fredag morgen. Der har kommunens rusomsorg åtte akuttplasser for folk uten sted å bo. I 2011 og 2012 var pågangen stor.

2000 på natthjem

– Vi hadde 2000 overnattinger i 2012 men bare halvparten i 2013. Vi jobber for å få folk inn i egen bolig, og hjelpe dem inn i det offentlige systemet. Vi prøver å rydde opp i livene deres, sier Pedersen. 

– Bolig er det aller viktigste, og deretter få folk i aktivitet. Bolig er en forutsetning for å komme videre, sier Kåss.

Informasjon om overdoser finnes hos politi, helsevesen, i kommuner og statistikkbanker, men det er uoversiktlig. Noe informasjon forblir internt hos enkeltetater.

Les mer om sake hos PD.no