Hopp til hovedinnhold


Folkeopprør mot nedleggelse av akuttkirurgien i Volda

Flere tusen reiste faklene mot regjeringens plan om å fjerne akuttkirurgien ved Volda sykehus. Fire lokalsykehus er i samme situasjon, skriver VG.
Les også: – Ingen sykehus skal legges ned
 Nasjonal helse- og sykehusplan: Ti sykehus kan miste akuttfunksjonen
Mer: «Ambulansetjenesten får større betydning enn før»

Oppsummering: Debatten i forkant av Nasjonal helse- og sykehusplan
I regjeringens nye helse- og sykehusplan som ble lagt frem fredag foreslår helseminister Bent Høie (H) å legge ned det akuttkirurgiske tilbudet ved fem lokalsykehus; Volda, Stord, Flekkefjord, Lofoten og Narvik. Årsaken er at de ikke er store nok. Regjeringen mener lokalsykehus med pasientgrunnlag på under 60-80.000 ikke bør ha akuttkirurgisk beredskap.
Kampen om lokalsykehusene har alltid vakt sterke reaksjoner hos innbyggerne. Det samme gjelder i dette tilfellet.
Tirsdag kveld samlet flere tusen personer seg i en demonstrasjon i Volda. De tente fakler, holdt appeller og ropte taktfast i kor: «Akuttkirurgi i Volda» og «Ut med Høie».

Mener han bevarer akuttmottakene

Helseministeren forklarer at det blir stadig viktigere med spesialisering av kirurger, og at det blir stadig færre generelle kirurger. Dersom det hadde vært et krav om at alle sykehus i Norge med akuttmottak også skal tilby akuttkirurgi, ville dette krevd et stort antall kirurger som var spesialister på ulike deler av kroppen.
Minst ti sykehus ville ikke klart å få på plass denne bemanningen og ville dermed stått i fare for å miste hele akuttilbudet, ifølge Høie.
– Jeg er redd for at kravet om akuttkirgurgi skal få bestemme resten av tilbudet ved sykehusene. Volda og mange andre sykehus er godt kjent med nedleggelsesspøkelset. Med denne løsningen fjerner vi dette, og sikrer et akuttilbud til alle pasientene, sier han.
Les mer om saken hos VG