Hopp til hovedinnhold

Fødte på shell

Shell 7-Eleven Ullern Øst hadde akkurat låst opp dørene for dagen da Ida Taftø (30) løp inn og fødte sin datter på kundetoalettet. Ambulansen nådde frem tre minutter før fødselen. Foto: Jan-Erik Synnes


– Hvor er doen? ropte Ida Taftø (30) mens hun løp inn på bensinstasjonen i Oslo. Sekunder senere var lille Aurora født. På kundetoalettet.

Fra Ambulanseforum nr. 1 2016. Tekst: Kristin M.Hauge Foto: Jan-Erik Synnes

Det begynner harmonisk. Det er tirsdag 5. januar 2016. Ida Taftø våkner i Heggedal kl. 04.15, og tenker at det vil passe perfekt om de rekker å levere eldste jenta i barnehagen den morgenen før de kjører inn til Ullevål for en rolig og naturlig fødsel på ABC-klinikken på Ullevål. Forrige fødsel tok nemlig tolv drøye timer.

Naturlig skal det vise seg å bli. Men ikke rolig.

Kl. 05.40 er Ida og samboeren Jan-Erik på vei i full fart i bilen mot Oslo med blinklysene på. Ved avkjøringen til Ullernchausséen skriker Ida til. Hun har allerede stoppet på én bensinstasjon for å hente en pose å kaste opp i.

Nå leter de febrilsk etter et nytt sted å stoppe.

De kommer aldri til å rekke varme bad og stearinlys på Ullevål. For styrtfødselen er i gang. Jan-Erik vrenger av fra ring 3 og ringer 113. Mens Ida fyker ut av bilen og inn på nærmeste bensinstasjon, forsøker Jan-Erik å forklare AMK-sentralen at det ikke er noen vits i å ta tiden mellom riene.

MINUTT FOR MINUTT


04.15: Ida våkner og lurer på om fødselen er i gang.

05.40: Ida og Jan-Erik kjører med blinklys og full fart i kollektivfeltet fra Heggedal i Asker mot Ullevål sykehus ogABC-klinikken

05.57: Jan-Erik vrenger inn på Ullernchausséen tilShell 7-eleven Ullern Øst og ringer 113. Ida løper inn på bensinstasjonen som er i ferd med å åpne.

06.06: Ambulansen kommer

06.09: Aurora er født

– Nå kommer ungen! roper han inn i telefonen.

Klokka er 06.06. Samtidig uler en ambulanse inn på Shell 7-Eleven Ullern Øst.

Styrtfødsel på Shell-stasjon. Foto: Jan-Erik Synnes

Morgentrøtte bilførere ser tre ambulansearbeidere beine etter den fødende kvinnen. Klokka 06.09, nøyaktig tre minutter senere, hører de første bensin kundene babygråt fra kundetoalettet.

Båren står etterlatt tom ute ved disken. Dagens første kaffe og rosinboller er blitt solgt til det magiske akkompagnementet av en fødsel.

Ambulansearbeider Karoline Anker tar imot et barn for første gang i sitt liv på et do gulv.

De har alt de trenger. Til og med riktig temperert kildevann fra brusskapet utenfor. Far får klippe navlestrengen, men morkaken må tas ut på sykehuset. Snart kjører ambulansen med den lille familien sjarmøretappen inn til Universitetssykehuset.

SHELL-FØDSEL: Ambulansearbeider Karoline Anker ble jordmor da Ida Taftø fødte sin Aurora på gulvet av kundetoalettet til Shell 7-Eleven Ullern Øst. Foto: Jan-Erik Synnes

– Fødsler er jo ikke noe vi er med på daglig, så når det først skjer, blir vi utrolig glade for at alt går bra! Mor og far gjorde en kjempejobb, og for oss var det en fantastisk opplevelse å få være med på, sier ambulansearbeider Karoline Anker.

Mamma Ida er minst like fornøyd.

– Det gikk så ekstremt fort! Jentene var så rolige og flinke. Jeg er takknemlig for all hjelp og at alt gikk så bra, sier Ida Taftø til Ambulanseforum.

Hun og Aurora dro hjem fra sykehuset etter bare ett døgn.

En uke etter fødselen har hele familien Synnes vært på Shellstasjonen og forært betjeningen et bilde av den nyfødte prinsessen. Overvåkningskameraet der hadde allerede sikret bildene av mamma Ida som selv reiste seg fra toalettgulvet og gikk opp på båren ved disken.

Datteren Aurora er garantert jobb bak disken når hun blir 18 ...

FØDSEL, DET ER SHELL DET!


Også i 2013 var en Shell-stasjon åsted for en fødsel. Kvinnen fødte riktig nok i bilen, men rakk å svinge inn på bensinstasjonen på Hvalstad i Asker.

– Før jeg kunne kjøre etter til sykehuset, måtte jeg foreta en grov vask av bilen innvendig. Det så ikke spesielt pent ut. Men da var det jo veldig praktisk at det skjedde på en bensinstasjon, fortalte den nybakte faren til avisen Østlendingen etterpå.

MANGETRANSPORT-FØDSLER

Fra 2002 til 2012 har i snitt 403 kvinner årlig opplevd å måtte føde utenfor sykehus. Det viser tall som nrk.no har hentet ut fra Medisinsk Fødselsregister.