Aktuelt

Fødte på riksvei 13

Publisert Sist oppdatert

Flere hundre kvinner rekker ikke sykehuset hvert år. – Ambulansen kom, og det var to fantastisk snille damer som var på jobb, de fikk meg inn i ambulansen og sjekket kjapt at hodet ikke var kommet før vi begynte å kjøre, forteller Irene Gåsøy (20) til Dagbladet.

Les også i Bergens Tidende i dag: Slo alarm etter hjemmefødsel

Mange tror at det er foreldre med lang vei til sykehuset som først og fremst risikerer transportfødsel, men også der det er kort vei til sykehuset blir mange født i full fart.

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. 90 prosent av kvinnene som ikke rakk fram til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

Irene Gåsøy (20) hadde tre uker igjen til termin da hun våknet klokka 02.00 på natta. Hun følte seg kvalm og dårlig, og stod opp for å se om det hjalp å spise litt. Hun var ikke sikker på om fødselen virkelig var i gang. Det ble ikke bedre, magesmertene kom og gikk, og etter hvert skjønte hun at dette måtte være rier og ringte til fødeavdelingen.

- De spurte hvor lenge det var mellom riene og hvor lenge de hadde vart, jeg sa jeg trodde de kom med 10-15 minutters mellomrom. Da fikk jeg beskjed om å ta meg en Paracet og en varm dusj.

Ingen følelse av at det hastet

Irene ventet sitt andre barn, og den første fødselen hadde gått raskt og greit, og hun hadde ikke trengt noe smertelindring.

Men det Irene skulle oppleve denne gangen, var noe hun ikke kunne ha forestilt seg i sine villeste fantasier.

Etter telefonsamtalen med fødeavdelingen lastet Irene ned en rieteller-app, og begynte å ta tida på riene. Det viste seg at riene kom stadig tettere, og etter en halv time ringte Irene tilbake til fødeavdelingen og fortalte at riene nå kom med to minutters mellomrom. Hun fikk beskjed om å komme til sykehuset for sjekk.

Irene hadde ingen følelse av at det hastet, men hun ringte til sin mor og ba henne komme for å passe storesøster og vekket mannen sin. Idet moren hennes kom, var paret på vei ut i bilen. Og samtidig som Irene går ut døra, kommer den første pressrien.

Handlekraftig mormor

Irenes mor skjønte umiddelbart hva som var i ferd med å skje, og at den raske fødselen utviklet seg til en styrtfødsel.

- Mannen min dreiv og pakka fødebagen og kamera i bilen mens jeg satt i trappa og hadde pressrier. Moren min kastet seg på telefonen til AMK og fikk beskjed om å forberede hjemmefødsel. AMK-sentralen trodde ikke ambulansen kom til å rekke hjem til oss før fødselen var over, forteller Irene, som må flire når hun husker hvordan moren reagerte.
- Mamma fikk helt panikk og begynte å stresse veldig med å finne håndklær og finne ut hvor jeg skulle føde.

Men der og da innså også Irene alvoret.

- Jeg ble jo litt stressa og usikker selv, for jeg visste jo ikke helt hvordan dette kom til å gå, hvem som kom i ambulansen og så videre, forteller hun.

Ambulansen var rett i nærheten

Irenes familie bor 20 minutters kjøretur unna sykehuset, så selv med utrykning ville det normalt ta et kvarter før ambulansen kom.

Men denne natta skulle det vise seg at de hadde ikke så rent lite flaks. Det befant seg en tlfeldigvis en ambulanse bare få minutter unna huset deres, og få minutter seinere ankom den.

- Ambulansen kom, og det var to fantastisk snille damer som var på jobb, de fikk meg inn i ambulansen og sjekket kjapt at hodet ikke var kommet før vi begynte å kjøre. Mannen kjørte etter i egen bil.

En jordmor var på vei fra sykehuset i en annen ambulanse, og skulle møte dem på veien.

- Hadde du noen tanker om at det kunne bli vanskelig å rekke sykehuset, eller kom det som en overraskelse?

- Der og da tenkte jeg at vi kom til å rekke sykehuset, og tenkte ikke på at barnet kunne bli født i ambulansen. For man tenker jo at en fødsel tar lengre tid, svarer Irene.

- Barnet blir født her og nå

Etter 7-8 minutter stopper ambulansen midt i veien fordi de møter den andre ambulansen med jordmoren. Jordmoren hopper inn i sykebilen, kontrollerer hvor stor åpningen er og sier at de ikke kan fortsette til sykehuset.

- Barnet blir født her og nå, sier hun.

Klokka 04.19 blir barnet født. I en ambulanse, på riksvei 13 mellom Granvin og Voss.

Les mer om saken hos Dagbladet

Powered by Labrador CMS