Hopp til hovedinnhold


Født på Color Fantasy

Karl ble født fem uker for tidlig. Nå er han tilbake om bord, skriver Magasinet Pax.
– Jeg kjenner behovet for å holde han inntil meg for å si unnskyld for den røffe behandlingen han fikk de første minuttene av sitt liv ute på havet.
Medic Lisbet Liberg sitter i sykestua om bord på Color Fantasy. Sykestua, eller hospitalet som det kalles på skipet, finner du på dekk fem. Her er det plass til en behandlingsbenk, et skrivebord og to stoler. Rommet er utstyrt med medisinteknisk utstyr for å kunne håndtere syke og skadde om bord. I historien om Karl, blir dette rommet en fødestue.
Den erfarne intensivsykepleieren er på jobb når hun får en telefon i tre-tiden natt til 21. august.
På en av lugarene ligger en 29 år gamle Mareike og skriker av smerte. Nabolugaren dunker i veggen, helt uvitende om hva som er i ferd med å skje vegg i vegg.
Lisbet har tidligere jobbet i mange år på prematur avdeling på Rikshospitalet i Oslo, og forstår med en gang hva som er i ferd med å skje. Hun får med seg den tyske kvinnen og hennes mor i heisen for å ta dem til sykelugaren, og så skjer alt samtidig.
Vannet går og pressriene melder seg. Lisbet klarner tankene og forbereder seg på å ønske et nytt liv velkommen om bord.
Lille Fantasy Chris, som Lisbet har døpt ham, får en tøff start på livet. Gutten er prematur og ser livløs ut når han møter verden for aller første gang. Han har det travelt med å komme ut og Lisbet rekker ikke å tilkalle hjelp før fødselen er over. Han er prematur og trenger hjelp til å puste de første minuttene i livet.
– Lettelsen er stor når han begynner å bevege seg, og åpner øynene. Vi har fått en ekstra passasjer, forteller Lisbet. Så skjer alt raskt. Lisbet tilkaller helikopter fra land og straks er overstyrmann Christoffer Wabø på plass i hospitalet. Ikke lenge etter er husøkonom Heidi Solås Pettersen på plass for å hjelpe til. Det lille rommet er fullt av mennesker og alt dreier seg om den lille gutten.
Karl Christian Peters veier bare 2300 gram og er 41 centimeter lang når han blir født klokken 03.30 natt til mandag 21. august.
Det blir overstyrmann Christoffer som får kutte navlestrengen og Karl Christian blir oppkalt etter ham.
Mens helikopteret er på vei til Color Fantasy, forberedes evakueringen av Karl og mamma Mareike.
– Det er mange mennesker som må vekkes denne natten for å hjelpe til under evakueringen. Kaptein Iztvan Szilagiy, overstyrmann Christoffer, sikkerhetsoffiser, styrmenn, matroser og skipets brannlag er i full aktivitet. Klokken nærmer seg fem om morgenen, og skipet er i ferd med å passere Storebælt og den enorme broen som binder Sverige og Danmark sammen.
– Helikopteret lander på dekk like før skipet når broen. Kontrasten mellom den gigantiske broen og den lille gutten er overveldende. Babyen ligger på mors bryst og helikopteret må seile med oss under broen før det kan lette og sette kurs mot sykehuset i København, forteller Lisbet.
To måneder senere tenker Lisbet tilbake på den dramatiske natten. Hun har fått tilsendt bilder av lille Karl og nå skal hun møte ham og mor for første gang etter fødselen.
Mange av de om lag 270 ansatte om bord på Color Fantasy vet at den lille gutten skal komme på besøk. Flere av dem var på jobb den dramatiske natten og er spente på å møte ham.
Lille Karl er medlem av en svært eksklusiv klubb. Sist gang et barn ble født om bord på et av Color Lines skip, var sankthansaften 1967. På Prinsesse Ragnhild, som den gang seilte under Jahre Line.
Den pensjonerte kapteinen Odd Halvorsen var den gang overstyrmann om bord, og det var han som måtte ta grep da det var fødsel på gang.
Les hele historien hos Magasinet Pax