Hopp til hovedinnhold
Gruer du deg for fødselsoppdrag? Illustrasjonsfoto: Ernest F, Wikimedia Commons


Fødselslegen: – Til alle de kvinnene vil jeg bare si unnskyld

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen sier unnskyld til alle han møtte på fødeavdelingen på starten av 2000-tallet.

I denne kommentaren i Foreldre & Barn publisert på klikk.no, skriver han om hvorfor det er så viktig å bevare roen i en stressa fødselssituasjon.

Jeg er blitt eldre. Ikke bare i alder, men også som fødselslege. Snart 20 år i faget har heldigvis modnet meg.

Da jeg var helt fersk lege på fødeavdelinga og ble bedt om å hjelpe til med et barn som ikke kom ut da mor trykket, kom jeg ofte stormende inn i rommet.

«Gi meg en sugekopp eller tang og skru opp hormondryppet. Full gass, kom igjen, trykk, dra, trykk, dra» – og vips kom babyen.

I etterkant har jeg tenkt at de fleste kvinner som møtte meg på starten av 2000-tallet, ikke alltid følte det som et vips.

Mer som en ganske stressende og kanskje til og med en traumatisk opplevelse. Til alle de kvinnene vil jeg bare si unnskyld.

Stresset jobbet mot oss

Hjelp helt på slutten av fødselen med sugekopp, og i noen tilfeller en tang, er ikke uvanlig.

Mellom 15 og 20 prosent av alle førstegangsfødende kvinner opplever det. Tallet faller heldigvis ned til 1–3 prosent av flergangsfødende. I seg selv er denne måten å hjelpe barnet ut på ganske ufarlig, både for mor og barn, men det beste er selvsagt å slippe.

Etter hvert la jeg merke til at når jeg festet en sugekopp på barnets hode, ble riene både svakere og kom sjeldnere. Hvorfor? Hvorfor økte jeg hormondryppet med oksytocin uten å få særlig hjelp?

Heldigvis gikk det opp for meg etter mange år og kanskje litt i seineste laget. Stresset jeg påførte mor og alle andre i rommet, jobbet mot og ikke med meg, og definitivt mot mor. Viktigheten av å beholde roen er viktig for alle på fødestua. Mor, partner, jordmor og da også livmor.

Mer stress gir dårligere rier

Vi vet fra gode studier at noe av det viktigste for en god fødselsopplevelse er en en-til-en jordmor.

Det er et prinsipp hvor jordmor ikke bare er inne hos den fødende under hele fødselen, men også samtidig trygger henne og skaper en relasjon og en atmosfære som hjelper fødselen framover.

Enkelte av dem som opplever fødselen traumatisk, forteller at denne relasjonen kanskje var dårligere enn den ønsker seg.

Studier med en-til-en jordmor viser også at fødselen går raskere framover enn hvis den fødende blir alene.

Med andre ord; mer stress gir dårligere rier. Derfor er det viktig at vi som hjelper kvinner i fødsel, stiller opp med en ro og ikke bare stresser opp stemningen. Det kan selvsagt være lettere sagt enn gjort når vi ikke har verdens beste tid. Hvis pulsen til babyen ligger lavt og den må raskt ut, må det jobbes.

Likevel vil god kommunikasjon hjelpe godt på vei.