Hopp til hovedinnhold


Flysykepleier: – Vær mer opptatt av god førstehjelp enn ambulansefly

Om du overlever alvorlig skade eller sykdom kan avhenge av god førstehjelp mer enn om ambulanseflyet kommer. Det sier mangeårig flysykepleier Bjørn Bjerkan til NRK Troms og Finnmark. Han mener opplæring bør starte i barnehagen.

Bjerkan jobber ved ambulanseflybasen i Alta, og ved Hammerfest sykehus. Han tar nå til orde for at kunnskap om førstehjelp bør oppta befolkningen minst like mye som om ambulanseflyene er operative.

– Klokka går fra det øyeblikk skaden eller sykdommen oppstår. Og avgjørende hjelp kan de fleste bidra med, sier han.

I hele vinter har diskusjonen om hvor stabil luftambulansetjenesten i Nord-Norge har vært. Men ifølge Bjerkan er det ikke flyene som befolkninga bør bekymre seg for, eller ha oppmerksomheta retta mot.

– Jeg skal ikke si så mye om de utfordringene som har vært i det siste, annet enn at tjenesten er i bedring. Men vi må tenke mer på den aller første tiden etter at noen blir skada eller syk, sier han.

Det kan redde flere liv, sier han.

– Gjør noe

Bjerkan mener det aller viktigste er at man reagerer.

– Får noen tegn på akutt sykdom så ikke vent til det går over. Kaldsvette, kvalme og trykk i brystet kan være hjerteinfarkt. Taleproblemer kan bety hjerneblødning. Da blir tiden kritisk. Og selv om du ikke tror det, men bare det å være til stede og si tydelig at «jeg skal hjelpe deg» betyr mye, sier Bjerkan.

Han legger til at dersom dette oppstår utendørs, så sørg for at vedkommende ikke fryser.

– Friske folk tåler å fryse, men er du syk kan det være livsfarlig. Lån vekk jakken og lua di!

Den erfarne sykepleieren forklarer at personer som kommer nedkjølt inn til sykehus og trenger operasjon kan være utfordrende å behandle.

– For eksempel kan et par grader for lav kroppstemperatur påvirke muligheten til å stoppe en blødning.

De gode tipsene

Så hva gjør man når man kommer til enten et akutt sykdomstilfelle eller en skade?

– Blir noen akutt syk er det viktigste du kan gjøre å varsle med en gang, og forsøke å berolige til hjelpen kommer. Men kommer du til en trafikkulykke for eksempel så er det flere ting du må gjøre: