Hopp til hovedinnhold


Flere tilfeller av botulisme i Oslos heroinmiljø

Folkehelseinstituttet har registrert to nye tilfeller av botulisme blant heroinbrukere i Oslo. Åtte personer i hovedstaden er nå smittet av sykdommen, melder Osloby.
Rundt nyttår gikk Oslo-politiet, Oslo kommune og Folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel til byens heroinbrukere om at det var oppdaget botulisme-bakterier i partier med heroin.
Botulisme er en alvorlig sykdom forårsaket av bakterier som gir nervelammelser. Det kan gå fra noen dager til opp mot to uker før smitten er utviklet til sykdom, og symptomer er blant annet øyelokkslammelser, dobbeltsyn, vansker med å svelge og snakke, lammelser, munntørrhet og vanskeligheter med å puste.
De fire første tilfellene ble meldt like før jul. Etter nyttår fikk Folkehelseinstituttet (FHI) to nye bekreftede sykdomstilfeller, og nå har ytterligere to tilfeller blitt registrert og bekreftet.
– Rusmisbrukere og helsepersonell som er i kontakt med misbrukere må være oppmerksomme på muligheten for at heroin som sirkulerer i Oslo-området kan være forurenset med botulinum-sporer. Det er dermed også nødvendig å ha oppmerksomhet på botulismesymptomer hos injiserende misbrukere, heter det i en uttalelse.
Les mer om saken hos Osloby