Hopp til hovedinnhold


Flere frivillige etter terroren

Norske hjelpeorganisasjoner har opplevd en strøm av henvendelser fra folk som ønsker å bidra med frivillig hjelpearbeid etter terrorangrepene.

Norske hjelpeorganisasjoner har opplevd en strøm av henvendelser fra folk som ønsker å bidra med frivillig hjelpearbeid etter terrorangrepene, skriver Opdalingen.

Bare Oslo Røde Kors har hatt 600 henvendelser fra folk som vil være frivillige etter 22. juli, skriver Vårt Land. For august og hittil i september er antallet nye frivillige 420, mot 330 i samme periode i fjor.

Terrorangrepene 22. juli er årsaken, mener Mona Henriksen, som er leder for rekruttering og kommunikasjon i Oslo Røde Kors.

– Vi er takknemlige for at flere vil være frivillige hos oss. Vi har hatt stor pågang ikke bare i dagene rett etter terroren, men også denne måneden. Det viser et ekte engasjement fra folk, sier hun.


Ikke i tvil om sammenheng

Også Oslo Røde Kors Hjelpekorps har merket stor pågang, det samme har Norsk Folkehjelp gjort. Mens Folkehjelpen får rundt 1.500 nye medlemmer hvert år, har medlemsveksten kommet opp i 1.000 bare på de snaue to månedene som har gått siden 22. juli.

Hos Frivillighet Norge, paraplyorganisasjonen for mer enn 250 frivillige organisasjoner, har man merket økt pågang fra folk som vil engasjere seg.

– Jeg er ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom 22. juli og folks økende vilje til å engasjere seg. Folk opplevde at de måtte ta tak, være aktive og delta i det sivile samfunnet, sier Brekke.

Norge på topp

Norge ligger for øvrig helt på topp på overlevelsestatistikken ved livredning etter hjertestans. Et forskningsprosjekt for Stavanger-området viser at Stavanger er best i verden. Her overlevde én av fire i perioden 2006 til 2008.

– Jeg tror også de andre store byene i Norge har like god overlevelsesrate. Men foreløpig er det bare Stavanger som har publisert tallene, sier overlege Thomas Lindtner ved Stavanger universitetssjukehus til avisa.

Les mer om saken hos Opdalingen