Hopp til hovedinnhold


– Flaks at ikke liv har gått tapt

Gravide Sandra hadde livstruende blødninger og flere timer til sykehuset – men da jordmoren ringte etter luftambulanse, var svaret først nei, skriver Familiklubben.

– To liv sto på spill, men det var ingen ledige helikoptre, forteller Aina Wendelborg.
Hun har fungert som ambulerende jordmor i Tinn i Telemark siden 2011, med vaktberedskap og følgetjeneste. Stillingen ble opprettet etter at fødestua på Rjukan ble stengt. Fødestua var et tilbud til friske fødende.
– Kvinnene i Tinn tilhører Skien sykehus og har en reisevei på to-tre timer med bil, avhengig av været. Jobben min er blant annet å vurdere fødselssituasjoner – avstand, transport, når og hvordan. Jeg er med de fødende i ambulansen og bestiller luftambulanse om nødvendig, sier Wendelborg.

Forsto ikke alvoret

For fem år siden ventet Sandra og Anders Mossing fra Rjukan sitt første barn. Svangerskapet var problemfritt frem til to måneder før termin.
– Det var en helt vanlig dag. Jeg sto på badet og stelte meg, og plutselig merket jeg at trusen ble våt, forteller Sandra.
Til sin forskrekkelse så hun at det var blod. Sandra, som selv er selv sykepleier, løp ned trappen til ektemannen og la seg rett ned på gulvet for å redusere blødningene.
Anders ringte vakthavende jordmor og fem minutter senere kom Aina Wendelborg inn døren med jordmorvesken i hånden.
Les hele saken hos Familieklubben