Hopp til hovedinnhold


Fireåring ble nektet behandling – sykepleiere anmeldes

En fireårig jente med astma ble nektet akuttbehandling på sykehuset da hun hadde store pusteproblemer. Det endte med hjertestans og hjerneskade.

En fireårig jente med astma ble nektet akuttbehandling på sykehuset da hun hadde store pusteproblemer. Det endte med hjertestans og hjerneskade, skriver svenske Dagbladet.

Sundsvall Sverige: Jentas familie har nå anmeldt hendelsen til Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd  som feilbehandling.

I følge anmeldelsen hadde jenta pustebesvær på grunn av astma da hun kom til akuttmottaket. Etter drøyt 45 minutters ventetid ble hun henvist til primærhelsetjenesten i Sundsvall sentrum ettersom tre andre barn var prioritert foran henne i køen.

Hjerstestans
Da jenta og hennes pårørende kom dit forsøkte de å inhalere jenta uten at det lykkes. De ga også adrenalininjeksjon i benet og tilkalte ambulanse som kjørte henne i stor fart tilbake til sykehuset. Ved ankomst hadde jenta sluttet å puste og fått hjertestans.

I følge anmeldelsen lykkes personalet å få i gang hjertet etter et kvarter. Hun sederes, kjøles ned og legges i respirator. Om kvelden bestemmes det at hun skal transporteres til Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Hun føres dit i helikopter tre timer senere.

Jenta fikk ligge i respirator en tid og behandles fortsatt i Uppsala, og man erfarer at hun har fått alvorlige hjerneskader av oksygenmangelen.

Uviss utgang
I slutten av anmeldelsen kan man lese:

”Der ligger hun nå i respirator, sedert og nedkjølt. Utgangen er uviss. Hvorfor ble hun sendt til primærhelsetjenesten? Om hun ikke hadde blitt sendt dit, hadde utfallet kanskje vært et annet i dag.

Anmeldelsen rettes til to sykepleiere og en sykepleierassistent.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har innledet en utredning av hendelsen.

Les hele saken i Dagbladet.se