Hopp til hovedinnhold


Finanskrisen: Finske Profile permitterer ansatte

Mønsterbedriften som har laget ambulanser til spesielt nordiske og baltiske land, er rammet hardt av finanskrisen, på lik linje med mange virksomheter i resten av Norden.

profilelogo200Mønsterbedriften som har laget ambulanser til spesielt nordiske og baltiske land, er rammet hardt av finanskrisen, på lik linje med mange virksomheter i resten av Norden.

I nestsiste nummer av Ambulanseforum 2008, skrev vi ironisk nok om Profile under tittelen ”Slankeprosjekt i de finske skoger”. Alt personell, inkludert selgere, blir nå permittert.

- Det vil si, de permitterer halve stokken en måned, og så kommer de inn igjen etter en måned, og så er det den andre halvdelen av stokken som er permittert neste måned, forteller Finn Erik Eng i VBK som forhandler Profileambulanser i Norge.

Ordet slanking får en litt annen valør enn reportasjen som forteller hvordan Profile klarer å redusere antall kilo på ambulansene de lager, samtidig som sikkerhet og kvalitet opprettholdes.

- Det er ikke noe dramatisk, det er rett og slett bare finanskrisen som slår inn, fortsetter Eng. – Nilsson i Sverige har varslet oppsigelser for 20 ansatte, og vi har også permittert en mann. Salget er såpass lavt nå. Vi må gjennom denne bølgen, så får vi trå til igjen. Det blir et etterslep, og forsinkelser i systemet, men markedet må jevnlig fornye ambulansene, så dette er ikke noe som kan vedvare.

”Det er fortsatt slik at ordrene har en tendens til å komme litt for samlet inn i fabrikken. Det medfører at bedriften får en litt ujevn belastning på produksjonen”, står det i Ambulanseforums reportasje fra september. Dette er sikkert noe av forklaringen på problemene.

- Vi har 12 biler i bygging der nå, og det er greit med biler å lage ut mars måned, så må de ha nye ordrer. Dette er selvfølgelig ikke noe moro for en bedrift som har gått så det suser, avslutter Eng.

Den 27 år gamle bedriften er en av de store aktørene innen skandinavisk ambulanseproduksjon, men måtte se seg slått av svenske Eurolands nylig, i kampen om en kontrakt i Øsfold.