Hopp til hovedinnhold
Ambulanse i Nordlandssykehuset, parkert utenfor stasjonen på Fauske. Foto: Live Oftedahl
Ambulanse i Nordlandssykehuset, parkert utenfor stasjonen på Fauske. Foto: Live Oftedahl


Kritiserer smittevernet ved ambulansestasjoner

Ambulansearbeidere frykter for egen og pasientenes helse.

Forholdene ved flere stasjoner er så dårlige at smitterisikoen er stor, skriver NRK Norge.

Flere har sendt inn videoopptak for å dokumentere forholdene ved stasjoner som ikke tilfredsstiller kravet til gode smitteverntiltak.

Ambulansearbeider Jon Are Aslaksen ved Finnmarkssykehuset i Hammerfest er blant dem som har gjort dette. Videoen viser en ambulansestasjon uten et klart skille mellom rene og urene soner.

– Stor smitterisiko

Her henger blant annet arbeidstøy og vanlige klær i et og samme garderobeskap.

Det er heller ikke tilrettelagt for forsvarlig vask av ambulanse og klær, mener Aslaksen.

– Når vi kommer tilbake etter et oppdrag, er det veldig viktig at vi ikke drar med oss smitte innover i lokalene. Jeg frykter at vi gjør det, og situasjonen er den samme ved flere ambulansestasjoner i Finnmark. Du kan si at vi mangler en rød løper som tar oss gjennom stasjonenene fra reint til ureint og motsatt på en trygg måte, sier Aslaksen.

Ved ambulansestasjonen på Sortland i Vesterålen, i Nordlandssykehusets ambulansetjeneste, er de like frustrerte som kolleger i Hammerfest.

– Stasjonen er ikke tilrettelagt for å ivareta smittevern. Vi er bekymret for å dra med oss smitte til andre pasienter eller hjem til oss selv etter vakt, sier tillitsvalgt Espen Båtnes.

Han har sendt NRK en video og denne listen over mangler i forhold til smitteverntiltak.

– Store forskjeller

Ola Yttre er leder i Ambulanseforbundet i Delta. Han forteller at reaksjonen fra Finnmark ikke er enestående.

– Et sted må du faktisk gjennom hele ambulansestasjonen – både oppholdsrom og kjøkken – før du kommer til nærmeste vask, sier Yttre.

– Arbeidstilsynet har lenge påkekt mangelen på nødvendige tiltak innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved ambulansestasjonene. Lite har skjedd. Selv ikke et koronautbrudd har endret stort på det, fortsetter Yttre.

Han understreker at det er bra flere steder, men det er fortsatt langt frem for mange stasjoner. Yttre savner derfor nasjonale retningslinjer for hvordan ambulansestasjonene skal være utformet.