Hopp til hovedinnhold


Fikk tretti avslag

AMK-sentralen ved Ålesund sjukehus opplever nå oftere og oftere at anmodning om bistand fra politiet blir avslått.


AMK-sentralen ved Ålesund sjukehus opplever nå oftere og oftere at anmodning om bistand fra politiet blir avslått.

Les hele saken i Sunnmørsposten: Fikk tretti avslag

Seksjonsoverlege Kristen Rasmussen ved AMK-sentralen i Ålesund sier at det i løpet av sist helg ble sendt anmodninger nærmere 30 ganger om bistand fra politiet i forbindelse med uttrykning fra sjukehuset.

– Jeg har ikke det nøyaktige antallet, men mine kolleger sier det var usedvanlig mange oppdrag der bistand fra politiet var naturlig, nærmere 30 i tallet. Anmodningene ble avslått hver gang, sier Rasmussen.

Bekymret
Rasmussen er bekymret over utviklingen.

– På generelt grunnlag så har alle ansatte ved AMK-sentralen påbud om å ikke gå inn i hus og situasjoner der de ikke har kontroll på omstendighetene. Sikkerheten er prioritert høyt blant de ansatte, og når politiet nedprioriterer slike oppdrag, kan de sette både de som trenger bistand og ambulansepersonell i fare. Det er også blitt vanskeligere å få med politiet ved trafikkulykker, der det trengs omdirigering av trafikken mens våre folk jobber, sier Rasmussen.

Lista høyt
Leder for Politiets Fellesforbund på Sunnmøre, Terje Dyb, sier situasjonen er beklagelig.

– På grunn av den personellsituasjonen som er på Sunnmøre per i dag, må politiet dessverre legge lista høyere og høyere på hvilke oppdrag vi skal rykke ut på, spesielt i helgene, sier Dyb.

Som Sunnmørsposten tidligere har skrevet, mangler politiet på Sunnmøre mye folk.

– Vi er generelt lavt bemannet, med 1,1 politifolk per 1.000 innbyggere, mens landssnittet er på 2, sier Dyb.

Nei
Både helga som var og forrige helg hørte Dyb om en rekke oppdrag politiet måtte si nei til.

– Helga som var hadde vi fem-seks mann på vakt på hele nordre Sunnmøre. Vi fikk en alvorlig hendelse på Fjørtoft, og satt da igjen med to mann i Ålesund, sier Dyb.

Det betydde at politiet måtte si nei til blant annet henvendelser som gjaldt legemsbeskadigelse.

– Det ene var et oppdrag i Sula, der AMK ba om politibistand for å gå inn i et hus der det hadde vært familievold. Etter en og en halv times venting fikk de avslag på spørsmålet om bistand, sier Dyb.
Rasmussen forteller at han kjenner til episoden.

– Denne gang gikk det bra. Våre folk kom seg uskadd fra huset uten politihjelp, og situasjonen løste seg greit. Men man vet aldri hva som venter en i en slik situasjon, derfor er det på generelt grunnlag viktig at politiet bistår når vi ser behovet, sier Rasmussen.