Hopp til hovedinnhold


Fikk møte redningsmann

– Jeg hadde aldri klart dette alene. At vi var to som kunne samarbeide om gjenopplivingen var helt avgjørende, og at vi byttet på og hele tida ble oppfordret til ikke å gi opp av folk på telefonen fra AMK-sentralen var også helt avgjørende. Ellers hadde vi kanskje gitt opp, sier Endre til Åndalsnes Avis.
Dramaet utspant seg den 26. juni, i elva Rauma. 13 år gamle Deborah Merk fra Tyskland hadde havnet i vannet etter ei kanoulykke. Endre Skiri (17) og Aslak Palmstrøm Augstad (20) oppdaget jenta, og fikk reddet henne i land.
Da hadde ikke jenta puls, og Skiri og Palmstrøm startet gjenopplivning. Da ambulansen kom til stedet 20 minutter seinere hadde jenta fått en svak puls.
Deborah ble sendt til St.Olavs hospital i Trondheim. Tilstanden hennes var kritisk, og hun lå i koma i seks døgn.
Onsdag den 26. juni holdt Endre Skiri en død Deborah Merk i armene.
Ti dager senere sitter 13 år gamle Deborah på sykehussenga. Smilende og lys våken. Litt medtatt etter seks døgn i koma, men ikke mye. Bare rester av vann i lungene og en forsiktig lungebetennelse gjør at hun fortsatt er på sjukehuset. Hun venter bare på å få lov til å reise heim. Heim til resten av familien i en liten forstad sør for Berlin. Også hun er nervøs. Hun skjønner at like foran henne står gutten som har gitt henne livet på nytt. De to gir hverandre en forsiktig klem.
– Oh, it is a miracle, sier Endre og svelger de neste ordene. Sist han så henne var hun livløs.
Moren til Ulrike legger til at det også er så mange andre å takke. Alle redningsmannskapene vil hun så gjerne takke gjennom avisa. Alle som på forskjellig vis hadde en finger med i redningsarbeidet. Også de ansatte ved St. Olav i Trondheim har vært fantastiske og hun skryter av det norske helsevesenet som har tatt seg av hele familien i den vanskelige perioden.
Les mer om saken hos Åndalsnes Avis