Hopp til hovedinnhold


Fikk livet i gave

Andreårslærling gjorde de rette tiltakene: Lennart Ranberg (59) er takknemlig for at han får feire jul med familien i år, etter å ha opplevd en dramatisk hjertestans i september, skriver Avisa Nordland.
Han var på jobb i Bodø da han den 9. september følte seg uggen og fikk smerter i venstre arm. Han forlot arbeidsplassen og kjørte hjem til Fauske, der kona valgte å ringe 113.
Ambulanse kom raskt til stedet, tok EKG og det ble raskt klart at Ranberg hadde symptomer på hjerteinfarkt. Gry Hege Olsen er andre års ambulanselærling og hadde pasientansvaret denne dagen. Olsen fulgte vanlig prosedyre og gav Ranberg de nødvendige medikamenter sammen med fartøysjef Stian Sollihaug. De tok Ranberg med seg til Fauske legevakt.
I ambulansen utenfor legevakten fikk de den nødvendige klarering fra vakthavende lege på medisinsk avdeling, Nordlandssykehuset, til å gi Ranberg trombolysebehandling. Trombolyse er et medikament som løser opp blodpropper.
Deretter startet ambulansen med transport til sykehuset i Bodø.
Hjertestans
Underveis i transporten gir Ranberg beskjed om at han blir kvalm og uvel.
- Jeg så Olsen i øynene og sa: "nå dør jeg", forteller Ranberg. Deretter ble alt svart.
Olsen bekrefter dette og forteller videre at overvåkningen i bilen viste at hjertet hans stoppet i dette øyeblikket.
- Jeg fulgte vanlig prosedyre og gav Ranberg et slag med knyttet neve mot brystbeinet, før jeg umiddelbart startet med hjertekompresjoner, forteller Olsen.
- Heldigvis startet hjertet hans å slå nesten med en gang, sier hun.
Ranberg våknet til igjen, og bruk av hjertestarter var derfor ikke nødvendig. Ambulansen fortsatte derfor akutt transport mot Bodø. Alt ser ut til å gå bra.
Motorproblemer
Men da de nådde Naurstadhøgda fikk ambulansen et nytt problem.
Les mer om saken hos Avisa Nordland