Hopp til hovedinnhold


Fikk legehjelp etter én time og 15 minutter

Fylkeslegen åpner tilsyn med Sykehuset Telemark etter dødsulykken ved Yara. Fylkeslege Steinar Aase vil ha svar på hvorfor det tok én time og femten minutter før pasienten fikk legehjelp, melder Telemarks Avis.
Torsdag 15. august døde Alf Jan Flaten (40) av hjertestans etter en arbeidsulykke ved Yara i Herøya industripark. I tillegg ble en person innlagt på sykehus etter ulykken. Begge to jobbet i selskaper som utførte arbeid for Yara.
Nå har fylkeslege Steinar Aase åpnet tilsynssak med Sykehuset Telemark (ST) for å vurdere innsatsen til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i forbindelse med dødsulykken. Fylkeslegen ber ST redegjøre for hvorfor legehjelp ikke var til stede hos pasienten før det var gått én time og femten minutter etter at hendelsen skjedde.
Den direkte bakgrunnen for at fylkeslegen starter tilsynssak, er et brev som er mottatt fra Porsgrunn legesenter. De var de som rykket ut med lege til Yara. Det gjorde de fordi Porsgrunn kommune ikke har betjent legevakt på dagtid, men i stedet en ordning med fastleger som har akuttberedskap.
UFORSVARLIG
Før AMK kontaktet Porsgrunn legesenter hadde de vært i kontakt med Porsgrunn legevakt, som hadde henvist dem til legesenteret nærmest ulykkesstedet. Men de rykket ikke ut.
– Håndteringen av varslingen ved hjertestans 15. august avslører mangelfulle ordninger for akutt behov for legehjelp på dagtid, skriver daglig leder Marit Gjømle ved Porsgrunn legesenter i brevet til fylkeslegen.
Les mer om saken hos Telemarks Avis