Hopp til hovedinnhold


Fikk fengselsstraff

En 28 år gammel familiefar ble dømt til 14 dagers betinget fengsel etter å ha lyst med laser mot politihelikopter, skriver Dagbladet.
I videoen fra september 2012 er et av politiets helikoptre på oppdrag over Holmlia i Oslo.
Fra andre siden av Oslofjorden lyser en 28 år gammel familiefar med en sterk laserpenn mot helikopteret.
Hendelsen førte til at mannen i april i fjor ble dømt for uaktsom overtredelse av strålevernloven.
Follo tingrett mente at det ikke var nok med bot, og dømte derfor mannen til 14 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. I tillegg måtte han betale 2000 kroner i saksomkostninger.
I fjor ble 69 piloter blendet av lasere i Norge. De siste tre årene har pilotene i Norsk Luftambulanse opplevd et titalls alvorlige hendelser.
På natta er deres piloter avhengig av å ha et optimalt nattsyn, og det benyttes spesialbriller som forsterker lyset opp til 3000 ganger.
- Stadig flere kjøper med seg kraftige lasere fra utlandet. Det er sikkert ment som en harmløs lek, men de skjønner ikke konsekvensene. Selv om strålen på en laserpenn kan virke tynn, spres strålen når den treffer pleksiglasset. Dette kan føre til at vi mister kontrollen over flymaskinen, sier pilot i Norsk Luftambulanse Lars Magne Amdal til Dagbladet.

Vil forby laserne

Det er i dag forbudt å bruke kraftige laserpenner i Norge, men ikke å selge dem. Regjeringen vil nå forby kraftige laserpenner til privat bruk.
Les mer om saken hos Dagbladet