Medieklipp

FHI lager app for å spore folk i kampen mot koronaviruset
Norske myndigheter jobber med en app for å spore bevegelsene til folk, og rapportere inn til Folkehelseinstituttet.
Forsker advarer om at slike data kan avsløre mye om en persons liv, og bare må brukes til koronabekjempelse og så slettes, skriver NRK Norge.
Det statlige forsknings- og utviklingsselskapet Simula Research Laboratory jobber nå sammen med Folkehelseinstituttet med å utvikle tekniske løsninger i kampen mot koronaviruset.
NRK kjenner til at det jobbes med en app for smarttelefoner som skal kunne spore bevegelsene til personene som bruker appen.
Målet skal være i se hvem som kan ha vært i nærheten av en smittet person, og dermed hjelpe til med å stoppe smitten.
– Jeg beklager å være så vanskelig, men jeg må vise til Folkehelseinstituttet, skriver administrerende direktør Aslak Tveito i Simula i en e-post når NRK spør om appen.
NRK har sett datakode fra Simula som viser at de den siste uka har jobbet med å gjøre nettverksanalyser av store mengder informasjon om personers bevegelse.
Simulas kode inneholdt eksempler på hvordan de kunne oppdage personer som hadde vært innenfor 50 meter av hverandre i minst ett minutt.
Sentralt i arbeidet med å stoppe smitten står det ekspertene kaller smittesporing. I stor grad gjøres dette i dag ved at de som har fått påvist smitte intervjues og det fylles ut oversikter over hvem de har hatt nær kontakt med i tiden før smitten ble oppdaget.
Andre land har koblet inn etterretningstjenestene
Flere land har i tillegg nå innført ulike former for teknisk overvåking for å finne og advare de som kan ha blitt smittet.
I Israel har myndighetene satt inn overvåkingssystemene til etterretningsorganisasjonen Shin Bet. Der får innbyggere tekstmeldinger med ordre om å gå i hjemmekarantene fordi overvåkingen har oppdaget at de kan ha hatt kontakt med en smittet. Israel overvåker også om folk overholder karantenereglene.
I Sør-Korea har de blant annet innført en app der brukerne kan få en advarsel om de beveger seg inn i et område der en smittet person har blitt sporet.
Både Italia og den spanske regionen Catalonia har også laget apper som både deler informasjon ut til innbyggerne og samler inn sporingsdata.
FHI: Vurderer app-løsning
Spurt om planene for slike overvåkingsløsninger og apper i Norge bekrefter Folkehelseinstituttet at de vurderer en app for å spore bevegelser.
– Vi vurderer en slik løsning, men beslutningen om hvorvidt dette skal benyttes er ennå ikke tatt, sier Gun Peggy Knudsen som er områdedirektør for helsedata og digitalisering i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.
I Folkehelseinstituttets nye risikorapport publisert i dag kommer det fram at de er kort unna lansering av en mobiltelefon-app:
«Om få dager vil vi klar for eventuell lansering en mobiltelefon-app som kan automatisere en del av smitteoppsporingen», skriver FHI i rapporten.
På generelt grunnlag har Datatilsynet tidligere lagt ut info på sine nettsider om at det er en del unntak fra personvernreglene når det gjelder kampen mot koronaviruset.