Hopp til hovedinnhold


Fem av de nye ambulanseflyene tas ut av tjeneste

Fem av de nye flyene til Babcock Scandinavian AirAmbulance har den siste tiden hatt tekniske problemer, melder NRK.

Siste: Tidligere operatør - vi kan være klare relativt raskt
Les også: Pilot - det er ikke tatt alvorlig nok
Tidligere: Avvik blir ikke sendt før det er åpenbar fare for liv og helse.
Pressemelding i forrige uke:  Forbedret ambulanseflyberedskap i november
Mer: Syv piloter inn i luftambulanseberedskapen
Ber om støtte fra Forsvaret – igjen
Bakgrunn: Høie ikke fornøyd med luftambulansetilbudet i nord
Fem av de nye ambulanseflyene til Babcock tas ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter. Med seks operative fly betyr det at tjenesten nesten halveres.
– Sikkerheten kommer alltid først, og vi har derfor besluttet å sette de fem flyene som har opplevd uregelmessigheter på bakken inntil vi har hatt en teknisk gjennomgang av dem. Vi jobber nå intensivt med å få alle flyene tilbake i normal produksjon, sier sjef for flyoperasjoner Hans Skog-Andersen i Babcock i en pressemelding.
Basene i Tromsø og Bodø tas av beredskap inntil videre. I tillegg er dagflyet i Alta av beredskap. Flyfabrikken er tilkalt for å bistå i arbeidet med å finne årsaken til uregelmessighetene.
Luftambulansetjenesten HF, som er oppdragsgiver og ansvarlig for all luftambulanse i Norge, sier de har økt sikkerhetsmarginen for bruk av de resterende propellflyene – «ved å sette strengere krav til sikt, friksjon og maksimal sidevind ved landing».
– Vi kommer til å ligge tett på Babcock for å se at de gjør det de kan for å få orden på dette. I mellomtiden har de sagt de har to fly i Sverige som kan brukes hvis det blir nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik.

– Katastrofalt

Leger og helsepersonell i Nord-Norge reagerer kraftig, og kaller situasjonen svært alvorlig.
Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, mener ambulanseflykrisen nå kan betegnes som katastrofal.
Les mer om saken hos NRK