Hopp til hovedinnhold


Får tilbake akuttbilen

Finnmarkssykehuset gjør retrett - og dropper ambulansekutt, ifølge Altaposten.

Alta-politikerne har brukt kraftig skyts mot Finnmarkssykehuset for innføring av beredskapssrutiner som har skapt utrygghet for liv og helse.
– Vi har hele tiden hevdet at endringene i ambulansetjenesten i Alta som ble gjennomført har vært medisinsk forsvarlig. Tjenesten har hatt en god standard og har ikke satt liv og helse i fare, sier lederen for prehospitale tjenester i Finnmarkssykehuset, Jørgen Nilsen, til Altaposten.
Likevel gjør Finnmarkssykehuset nå endringer som gjør at politikerne i Alta nå er fornøyd. En av de som har brukt hardest ord om Finnmarkssykehuset og endringene i ambulansetjenesten er leder av Alta Ap, Bernt Berg.

– Det jeg nå hører er en av de beste nyhetene jeg har fått på lang, lang tid, og jeg vil tro at det gjelder for mange av Altas innbyggere. Vi er helt avhengig av en ambulansetjeneste med svært kort responstid, men fikk det stikk motsatte med endringene som ble gjort. Når Finnmarkssykehuset nå gjør retrett og faktisk øker beredskapen sammenlignet med før vinterens endringer, er det bare å gi honnør til de ansvarlige, sier Berg.
Ga ikke  etter for press
Lederen av prehospitale tjenester ved Finnmarkssykehuset avviser at det er presset fra Alta-politikerne som utløste endringene som nå kommer. Han holder fast ved at tjenesten har vært medisinsk forsvarlig. Endringene kom imidlertid etter at Nilsen hadde møte med tillitsvalgte og verneombud ved ambulansetjenesten. Dermed valgte  Finnmarkssykehuset  å gjøre betydelige endringer.
– Det har nok vært en misforståelse at vi har endret på turnus, men det gjorde vi aldri. Systemet har vært at bil nummer én - akuttbilen - har hatt døgnkontinuerlig vakt. Bil to og tre har hatt hjemmevakt, men ved utrykning har hjemmevakt måtte ta avgjørelse om han skulle kjøre alene ut til pasienten eller først innom ambulansestasjonen for å hente makker. Dette har blitt opplevd som usikkerhet og skapt merbelastning hos mannskapene våre. Derfor kommer det endring, forklarer Nilsen.
Akuttbilen kun i Alta
Et forhold som har vært kritisert fra Alta er at akuttbilen også har blitt brukt på transportoppdrag til Hammerfest på natt. Dermed har beredskapen ved slike tilfeller vært basert på to biler med hjemmevakt. Det nye er at akuttbilen kun skal brukes i Alta og alltid vil ha en tilstedeværelse her. I tillegg bygges ambulansestasjonen ut midlertidig ved at det plasseres en rigg her som kan huse en hvilende vakt ved  stasjonen. Dermed vil det være to på vakt ved stasjonen; en hvilende og en aktiv, noe som vil være positivt for responstid der minutter og sekunder teller.

Les mer om saken hos Altaposten